„Začala sa tretia vlna“ – vyše 14 000 (!) nových infikovaných v Nemecku
11 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rok po vyhlásení pandémie Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) je Inštitút Roberta Kocha presvedčený, že v Nemecku sa začala tretia vlna koronavírusu, píše nemecký Bild.


„Máme veľmi jasné signály, že v Nemecku už začala tretia vlna,“ -  vyhlásil šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI)  Lothar Wieler v rozhovore pre Asociáciu novinárov OSN (ACANU) v Ženeve. „Som veľmi znepokojený.“ Prísne uplatňovanie ochranných opatrení, ako je nosenie rúšok a udržiavanie odstupu, je napriek očkovaniu stále naliehavo potrebné.


Denne vyše 14-tisíc nových infikovaných !


RKI vo štvrtok ráno informoval o 14 356 nových pozitívnych testoch na COVID-19 za jeden deň. To je o 2 444 prípadov viac ako vo štvrtok pred týždňom. Sedemdňová incidencia sa v porovnaní s predchádzajúcim dňom zvýšila z 65,4 na 69,1. Hodnota udáva, koľko ľudí na 100 000 obyvateľov sa nakazilo koronavírusom za posledných sedem dní.


Viac ako 72-tisíc úmrtí za jeden deň !


Podľa najnovších informácií zomrelo v súvislosti s vírusom ďalších 321 ľudí. Počet hlásených úmrtí do 24 hodín sa tak zvýšil na 72 810. Celkovo malo doteraz pozitívny test na koronavírus viac ako 2,53 milióna ľudí.


Covid-19 má v Nemecku momentálne 123 100 ľudí


Očkovacou  kampaň sa podľa Wielera snažia bojovať proti zmutovanému vírusu. Vidno už ale svetlo na konci tunela. Ak nedôjde k prerušeniu dodávok vakcín kvôli výpadkom vo výrobe, alebo z iných dôvodov, do jesene by mohlo byť 80 percent obyvateľov imúnnych voči vírusu. „Ak sa tak stane, opatrenia možno postupne rušiť,“ – dodal šéf inštitútu.


 120 miliónov infekcií a 2,6 milióna obetí na celom svete


WHO vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu 11. marca 2020. V tom čase bolo na celom svete už hlásených 118 000 infekcií a 4 300 úmrtí. Po roku je podľa štatistík organizácie nahlásených takmer 120 miliónov infekcií na celom svete a 2,6 milióna obetí.


Málo vakcín pre iniciatívu solidárneho očkovania Covax


Hlavnou obavou WHO je nerovnomerné prerozdeľovanie vakcín. Ak sa vírus šíri bez prekážok v niektorých regiónoch sveta, môže mutovať a jeho varianty by sa mohli opäť stať hrozbou pre celý svet, naliehavo varuje šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pretože bohaté krajiny majú uzavreté priame zmluvy s vakcinačnými spoločnosťami, na trhu je k dispozícii menej dávok pre iniciatívu solidárneho očkovania Covax.




Neuspel už ôsmy pokus

Vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) v Ženeve v stredu neuspel už ôsmy pokus presadiť požiadavku viac ako sto krajín, aby sa dočasne pozastavilo udeľovanie patentov na proticovidové vakcíny s cieľom umožniť navýšenie ich produkcie. Bohaté krajiny a farmaceutický priemysel tvrdia, že všetky výrobné kapacity sa už využívajú na pokrytie licenčných dohôd. Ďalšie rozhovory sa uskutočnia v polovici apríla, uzatvára nemecký Bild