Šokujúce slová o respirátoroch KN95. V Európskej únii sú neakceptovateľné (VIDEO)
11 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik
Na Slovensku sa od pondelka budú musieť povinne nosiť respirátory prakticky všade. Odporúčajú sa FFP2 a KN95. Sú však vhodné proti COVID-19? Na to sa pokúša dať odpoveď video, ktoré na sociálnej sieti zverejnila Tereza Stoianová.

Slovákom už v boji proti koronavírusu nebudú stačiť respirátory, ale budú musieť povinne nosiť rúška. Od 15. marca prakticky všade. Hygienici u nás odporúčajú nosiť respirátory FFP2 a KN95. Sú však dostatočné na našu ochranu pred nakazením Covidom? Viac o tom hovorí video Terezy Stoianovej.
Ochrana dýchacieho ústrojenstva KN95 je neakceptovateľná

K respirátorom sa vyjadruje iniciátor nezávislej skúšobne AAron Günsberger z Česka, ktorý má kontakty aj s ľuďmi, ktorí sa zaoberajú v zbrojárskom priemysle výrobou filtrov.

„Respirátor KN95 je nelegálny v celej Európskej únii. To nie je žiadny respirátor, ale akási ochrana dýchacieho ústrojenstva podľa normy KN95, ktorá je neakceptovateľná v Európskej únii,“ konštatuje pre Info.cz Günsberger. Podľa neho by sa tieto respirátory nemali v EÚ predávať ani stolárovi.

„Tá vec je asi na úrovni papierovej vreckovky. Je to veľký problém a podľa mňa je distribúcia všetkých týchto pomôcok na trestné oznámenie, pretože vo výnimočnom stave, v akom sa teraz nachádzame, je to ohrozovanie ľudského zdravia,“ šokuje Günsberger.


Respirátory KN95 neboli testované podľa európskych noriem

V diskusiách na internete sa debatuje ohľadom rozdielov medzi respirátormi s filtračnou triedou FFP2 a KN95. Úrad verejného zdravotníctva preto vysvetlil, aký je medzi týmito respirátormi rozdiel. Odporučil, ktoré by sme mali na Slovensku používať.

„Najdôležitejší rozdiel medzi respirátormi FFP2 a KN95 (prípadne tiež N95) je v tom, že typ KN95 je určený pre ázijský trh. Znamená to, že je testovaný podľa čínskej normy. Avšak v Európskej únii či na Slovensku musia byť respirátory posúdené podľa nariadenia EÚ 2016/425 o osobných ochranných prostriedkoch a tiež podľa technickej normy EN 149 + A1," vysvetlil na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva. Respirátory KN95 teda neboli testované podľa európskych noriem.

Respirátory sú od pondelka povinné v obchodoch a verejnej doprave. Môžu byť FFP2, aj KN95
Od pondelka je v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr


Podľa parametrov sa respirátory s filtračnou triedou KN95 najviac približujú maskám s ochranou FFP2. Úrad verejného zdravotníctva však upozorňuje, že tieto masky sa môžu líšiť aj tvarom, pretože KN95 sú prispôsobené na ázijský typ tváre. Európanovi nemusí na tvár správne priliehať.

Keďže respirátory KN95 neboli testované podľa európskych predpisov, úrad ich neodporúča používať ako osobný ochranný prostriedok. Ak však majú tieto masky aspoň overenú zdravotnú nezávadnosť, môžu sa použiť ako bežné textilné rúška na každodenné použitie.

Respirátor FFP2 by mal byť len na hladkej tvári. Nariadi štát mužom aj povinné holenie?
Nosenie respirátorov FFP2 bude povinnosťou od budúceho týždňa zatiaľ len na niektorých miestach, o ďalších sedem dní ale už prakticky všade. Ako je to s nosením respirátorov prezrádza Zora Vypušťáková. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik