Invermektín vraj nie je zázračný. Bukovský s tým však nesúhlasí
11 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
Invermektín rozdeľuje odborníkov. Nedávno uskutočnená štúdia ukazuje, že nejde o žiadny zázračný liek.  Invermektín pôvodne slúžil ako antiparaztikum a aktuálne sa používa aj v slovenských nemocniciach.

Štúdia,  na ktorej sa zúčastnilo 400 pacientov, zaujala českého vedca Lukáš Neumanna, ktorý pôsobí v Oxforde. „Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, táto je podstatne väčšia. Je randomizovaná, plne zaslepená a kontrolovaná placebom. Pri prvých príznakoch COVID-19 bralo doma 200 pacientov päťdennú liečbu ivermektínom a 200 pacientov bralo päť dní placebo. Samozrejme, ani lekári, ani pacienti nevedeli, či berú liek alebo placebo,“ vysvetlil vedec. Vo výsledku však nebol medzi pacientmi žiadny merateľný rozdiel. O tomto výskume informuje stránka ereport.sk.

AKTUÁLNE: Krajčí sa rozplačkal a konečne podal demisiu. Matovič sa opustil a obviňuje celý svet
11 | 03 | 2021 | editor01hd


Po troch týždňoch úplne vyzdravelo 164 pacientov s Ivermektínom a 154 pacientov s placebom. Znovu museli vyhľadať lekára 16 pacienti liečení Ivermektínom a 13 pacienti, ktorým bolo podávané placebo. Štyria pacienti na Ivermektíne a šiesti na placebe skončili v nemocnici.  „Čo je teda takmer isté je, že Ivermektín nie je žiadny zázračný liek, pretože takýto liek by celkom iste vykazoval oveľa väčšiu úspešnosť,“ dodáva vedec.

Na margo liečebných účinkov sa vyjadril aj lekár Igor Bukovský. Nesúhlasí, že Invermektín neúčinkuje pri liečbe COVID-19. Doktor má dlhodobo iný názor na pandémiu koronavírusu. Nielen na spôsob liečenia ale aj na prevenciu.

„Čo sa týka ivermektínu, tam hrá úlohu čas, kedy sa liek nasadí. U niekoho je kľúčové, aby sa to podalo v ranej fáze rozvoja včasných klinických príznakov. Evidentne sú ľudia, ktorým to zafunguje aj v ťažkom stave. U mnohých ľudí, to má aj preventívny účinok,“ tvrdí Bukovský. O tom, prečo u niekoho Ivermektín zafunguje, rozhoduje podľa neho viacero faktorov. Mimoriadne dôležitá je podľa Bukovského aj zdravá črevná mikroflóra.


Slovensko je na dne: Bojovať proti Covid-19 nám prídu pomáhať zdravotníci z Dánska a Belgicka
11 | 03 | 2021 | editor01hd