Mesík: Tým pri moci neprekážajú tisíce mŕtvych, zruinovaná ekonomika ani zadlžený štát
06 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenská vláda je v kríze a dve koaličné strany hovoria, že je potrebná jej rekonštrukcia. Môžu za to aj tisícky mŕtvych na Covid či stovky nakazených v nemocniciach. Čo si o celej situácii myslí analytik globálnych rizík Juraj Mesík?


Udrží sa premiér Matovič v pozícii a akí ministri sa budú musieť z vlády porúčať pre nezvládnutie funkcie? Podarí sa spomaliť šírenie koronavírusu a zastaviť desivý rast nakazených a mŕtvych? Otázky, na ktoré nepoznáme odpovede, ale v rozhovore pre portál parlamentnelisty.sk sa ich pokúsil zodpovedať analytik globálnych rizík Juraj Mesík.
Nášmu premiérovi sa zapáčilo vládnuť ako diktátor – prikazovať a zakazovať

Slovenskom v súčasnosti otriasa pandemická aj koaličná kríza. Zatiaľ sa javí ako oveľa horšia pandemická, pretože denne u nás zomiera približne stovka ľudí, ktorých je už viac ako 7 500 (od 1. januára ich pribudlo neuveriteľných 5 500) a nemocnice spolu so zdravotníkmi už kolabujú.

„Reálne počty obetí manažmentu pandémie Igora Matoviča odhadujem na zhruba 2,5-násobok, teda rýchlo šplhajú k 20 000 ľudským životom,“ konštatuje Mesík a dodáva:

„Celá koaličná kríza, rovnako ako sputnikiáda a predtým špajdľovanie nosov, je len búrka v šerbli. Divadielko na odpútanie pozornosti verejnosti od najväčšieho masakru Slovákov od druhej svetovej vojny. Tým pri moci neprekážajú tisíce mŕtvych občanov, desiatky tisíc ľudí s poškodeným zdravím ani zruinovaná ekonomika a po uši zadlžený štát – im prekáža štýl vládnutia! Médiá a časť voličov im to ale stále žerú. Politika je pre nich len cesta k moci, korytám a divadlo pre ohlúpnutú masu. Nič viac.“

Podľa Mesíka premiérovi a jeho vláde stratené ľudské životy neprekážajú. „A Matovičovi sa zapáčilo vládnuť ako diktátor – prikazovať, zakazovať, devastovať štátnu správu, nakupovať za stovky miliónov nezmysl,“ konštatuje analytik.

„Dnes v priamom prenose vidíme, čo robí moc s klerikálmi, ktorým naivný národ odovzdal pred rokom moc v slobodných voľbách. Zvyknite si aj na cintoríny a zdevastovanú ekonomiku. To, čo Matovič robí, veľké umieranie nezastaví ani nespomalí. Čakanie na vakcíny sa skončilo fiaskom, pretože začiatkom marca tu máme dvomi dávkami zaočkované slabé tri percentá obyvateľstva. Šanca na zásadné zrýchlenie očkovania je nulová. Tak je pokračovanie veľkého umierania garantované,“ tvrdí Mesík.

Matovič nás doviedol do masakru! Ľudí má vláda liečiť, nie iba testovať, tvrdí Mesík
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovič sa bude držať pri moci zubami-nechtami, lebo raz príde spravodlivosť

Ten, komu je jedno, či prežije alebo umrie, sa môže podľa Mesíka pokojne spoliehať aj na štát. „Pokiaľ sa nemienite spoliehať na vládu, môžete seba a svojich blízkych účinne chrániť tým, o čom sme sa tu bavili už niekedy na jeseň. Poriadnymi dávkami vitamínu D a Ivermectinom v zálohe, ak by ste sa nakazili,“ vysvetľuje Mesík.

Blížia sa jar a leto. Aké by z jeho pohľadu mohli byť? „O lete sa dá len špekulovať, pretože nikto s istotou nevie, čo narobia nové kmene vírusu. Ani ako spoľahlivé sa ukážu vakcíny, ako dlho budú zaočkovaných ľudí chrániť a či nás nové vakcíny neprekvapia niečím nepríjemným,“ prízvukuje analytik.

"Pokiaľ nepadne Matovič a nenahradí ho niekto aspoň trošilinku kompetentný, tak sa na Veľkú noc 2021 aj po nej bude na Slovensku ďalej vo veľkom zomierať,“ myslí si Mesík.

„A tipujem, že Matovič sa bude držať pri moci zubami-nechtami, lebo možno už tuší, že na ním zavinenú smrť tisícov a tisícov ľudí Slovensko nezabudne. Keď raz príde o moc, čaká ho pohľad do očí spravodlivosti,“ predpovedá analytik neveselú budúcnosť nášmu premiérovi.

Epidémia však podľa Mesíka ukázala aj silu vedy, ktorá dokázala rýchlo vyvinúť účinné postupy profylaxie a liečby Covidu. „Dokázala tiež vytvoriť koridory života, ktorými sa na Slovensko aj proti vôli štátu dostal Ivermectin, zďaleka najúčinnejší a vo svete masovo dostupný liek na Covid,“ hovorí Mesík.

Podľa neho sme aj na Slovensku mohli mať desatinu alebo menej obetí oproti tomu tragickému počtu, ktorý máme, keby voliči do čela štátu nezvolili nevzdelaných plagiátorov a podvodníkov.

Mesík: Mohli sme predísť Matovičovmu masakru
23 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Matovičovi stačilo skopírovať fínsky program fortifikácie potravín vitamínom D

Ako sa dá bojovať s koronavírusom, ukazuje Mesík na príkladoch zo severských krajín. „Nórsko malo včera oficiálne 632 obetí Covidu a v nemocniciach 18 ťažkých prípadov. Včera nepribudol žiadny mŕtvy. Fínsko malo k včerajšku 767 obetí Covidu a v nemocniciach 38 vážnych prípadov. Pribudli traja mŕtvi. No a Slovensko všetci poznáme: 7 665 oficiálnych mŕtvych, 698 v ťažkom stave a za deň pribudlo 105 mŕtvych. Môžete, samozrejme, veriť, že Fíni a Nóri sú iná kultúra. Napríklad že sa vrúcnejšie modlia, chránia ich horskí trollovia alebo majú mocné džudžu. Fantázii sa medze nekladú. Biologická realita je, že majú najvyššie hladiny vitamínu D v krvi v Európe a sú preto odolnejší, vysvetľuje Mesík.

„Matovičovi stačilo skopírovať fínsky program fortifikácie potravín vitamínom D, funkcie copy a paste bravúrne ovláda už od svojich študentských čias, a mohli sme mať porovnateľný počet obetí. Namiesto toho máme po uši zadlžený štát, stovky miliónov eur rozhádzaných na špajdľové kšefty a remdesivir, nemocnice preplnené dusiacimi sa a trpiacimi ľuďmi a cintoríny plné čerstvých hrobov. To je cena, keď sa hrubá nevzdelanosť skríži s korupciou!“ dodáva na Juraj Mesík záver svojho kritického pohľadu na zvládanie koronavírusu u nás.

Analytik Mesík hovorí o katastrofe spôsobenej tým, že sa vláda sa vykašľala na ochranu občanov
“Inak ako katastrofa sa viac ako 2200 mŕtvych občanov Slovenska nedá nazvať, ešte 1. októbra sme mali na Slovensku oficiálne 48 obetí covidu, za tri mesiace stúpol ich počet 46-násobne! To nebola žiadna osudová danosť – je to výsledok totálneho... Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Ivan Brožík