Zdravotníci kritizujú ministra: Prvý rok Mareka Krajčího vo funkcii bol krokom vedľa
05 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister zdravotníctva Marek Krajčí je vo funkcii rok, no za svoju prácu počas tohto obdobia si podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov pochvalu nezaslúži. Podľa zväzu spravil „krok vedľa“.


Krajčího vníma kriticky nielen väčšina obyvateľov Slovenska, ale aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý považuje jeho prvý rok v kresle ministra zdravotníctva za krok vedľa. Konštatuje to zväz vo svojej hodnotiacej správe.
Ambulantný sektor je častým terčom neracionálnej kritiky

Spôsob riadenia rezortu zdravotníctva, ktoré hrá kľúčovú úlohu medzi ministerstvami práve počas roku poznačeného celosvetovou pandémiou COVID-19, nebol dobrý. Chýbala potrebná spolupráca s odbornými spoločnosťami a zdravotníckymi organizáciami naprieč sektorom. Chýbalo aj hľadanie obojstranne prospešných riešení v prospech pacientov, ktorými by sme mohli pandémiu prekonať s čo najmenšími stratami.

„Ministrovi Krajčímu sa za rok nepodarilo zabezpečiť funkčný mechanizmus komunikácie s ambulantným sektorom, bez ktorého nedokáže žiadne zdravotníctvo fungovať. Naopak, ambulantný sektor sa čoraz častejšie stáva terčom až neracionálnej kritiky zo strany vedenia rezortu. Konštruktívna spolupráca stagnuje,“ uvádza ZAP.  Dodáva, že ministerstvo zdravotníctva pod vedením lekára nemusí byť zárukou efektívneho riadenia a cestou k doručovaniu požadovaných výsledkov.
Krajčí nemá jasné ciele

Zväzu doteraz nie je jasná vízia a cieľ, kam chce minister Krajčí naše zdravotníctvo doviesť. Dlhodobo sa neriešia zásadné problémy, akými sú predvídateľné financovanie, či motivácia personálnej stabilizácie v zdravotníctve.

,,Je nepochybné, že riešenie koronakrízy odčerpáva veľa síl pri riadení rezortu, ale nepovažujem za správne, aby sa hasili len akútne a čiastkové problémy. Za ostatný rok sa nenaštartovali žiadne systémové zmeny v rezorte, z ktorého nám permanentne odchádzajú zdravotníci, čo sa zákonite musí začať prejavovať v znížení dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Namiesto toho, aby sa minister zo všetkých síl snažil previesť rezort cez pandémiu tak, aby zostal čo najviac funkčný aj po prekonaní krízy, nevidím z jeho strany snahu a aktivitu o zlepšenie pracovných či ekonomických podmienok práce zdravotníkov,“ uviedla prezidentka ZAP Zuzana Dolinková.

Kálavská: Krajčího výkon je katastrofálny. Musí odísť!
01 | 03 | 2021 | editor01hd

Je málo pravdepodobné, že Krajčí dokáže kvalitne manažovať zdravotníctvo

„Za najzávažnejšie nezvládnutie Krajčího považujem nejasnú, kontraproduktívnu a často zmätočnú komunikácia voči širokej verejnosti. Žiadny minister nemusí vedieť všetko, ale považujem za nevyhnutné, aby minister bol schopným manažérom, ktorý sa dokáže obklopiť takými ľuďmi, ktorí mu budú predkladať skutočne reálne reporty o dianí v rezorte. Nastavovať zrkadlo, na ktoré bude operatívne reflektovať,“ dodáva Dolinková.

Podľa nej je predpokladom úspešnosti vytváranie takých tímov ľudí, ktorí sú schopní samostatne riadiť čiastkové oblasti v gescii ministerstva. „Ak sa ministrovi Krajčímu nepodarilo takéto tímy okolo seba v priebehu jedného roka zostaviť, je veľmi málo pravdepodobné, že by to dokázal v budúcnosti,“ konštatuje v prezidentka ZAP.

Blaha na to prišiel: "Keď si mŕtvy, už neochorieš. Vivat Krajčí!"
"Ten chlap za jeden rok zničil Slovensko a bude trvať roky, kým Slovensku vrátime život," píše o ročnom pôsobení Igora Matovič v premiérskom kresle Ľuboš Blaha. Poslanec hodnotil premiérovo dnešné vystúpenie na TA3. Ako dopadol: "Nič... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Michal Filek