Právnik obvinený v kauze Dobytkár podľahol vo väzbe Covid-19. Rodinu o jeho stave neinformovali!
02 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ďalší škandál vo väznici. Advokát Ľubomír Krivočenko dostal za múrmi väznice koronu. Po prevoze do nemocnice manželke odmietli povedať o jeho stave, pretože rodine vraj chýbalo overené splnomocnenie. Po týždni jej však oznámili, že manžel zomrel.


Slovenské väzenstvo musí riešiť ďalší nepríjemný incident. Vo väzbe zomrel advokát Ľubomír Krivočenko, obvinený v kauze Dobytkár, ktorý strávil vo väzbe necelý rok. Za múrmi väznice dostal koronu, ale po prevoze do nemocnice jeho manželke odmietli povedať o jeho stave. Rodine vraj chýbalo overené splnomocnenie. Po týždni jej oznámili, že manžel zomrel, informuje o tom portál aktuality.sk.
Covid-19 sa advokát nakazil v Justičnom paláci od spoluväzňa

Krivočenka obvinila polícia vlani na jar z legalizácie príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti, teda z prania špinavých peňazí. Aj cez jeho účet totiž mali tiecť úplatky od žiadateľov, ktorí si úspešné schválenie eurofondových projektov zabezpečovali korupciou. Advokát Krivočenko vinu po celý čas odmietal. Súd mu naposledy predĺžil väzbu do 1. apríla tohto roka. V polovici februára dostal vo väzbe koronu a bol prevezený do trenčianskej nemocnice pre obvinených a odsúdených. V pondelok 1. marca oznámili jeho manželke správou, že jej 59-ročný muž zomrel. O smrti ako prvý informoval portál tvnoviny.sk.

Obvinený advokát dostal Covid v bratislavskom Justičnom paláci po tom, ako ho v polovici februára premiestnili do cely s ďalšími tromi mužmi. Podľa dobre informovaného zdroja Aktuality.sk, ktorý si neželá byť menovaný, bol jeden z nich nakazený. Krivočenko sa tak do pár dní nakazil tiež.

V pondelok 22. februára sa Krivočenko ozval rodine naposledy. Bolo mu vraj zle, mal horúčky a bral antibiotiká, a tak bol prevezený do trenčianskej nemocnice pre väzobne stíhaných a odsúdených. Či je liečba úspešná, či sa jeho stav zhoršuje alebo zlepšuje, sa už rodina obvineného nedozvedela. V nemocnici totiž povedali, že manželka nemá notárom overené splnomocnenie, aby sa informovala o zdravotnom stave svojho muža.

Slovenskí advokáti: Na Slovensku je kolúzna väzba horšia ako výkon trestu na doživotie
Smrť generála Milana Lučanského vo väzbe otvorila diskusiu o režime väzby na Slovensku. Advokáti navrhujú zásadnú zmenu, ktorou sa inšpirovali v susednom Česku. Žiadajú, aby kolúzna väzba trvala maximálne tri mesiace, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Manželka s Krivočenkom nemohla telefonovať, hoci už bol na pokraji života a smrti

Podľa zdrojov aktuality.sk sa Krivočenko pokúšal v priebehu roka vo väzbe podpísať takéto splnomocnenie. Lenže aby bolo notárom overené, musel by prokurátor povoliť návštevu notára u neho vo väzbe. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry však štyri žiadosti obvineného odmietol. Návštevunotára vo väzbe nedovolil.

Krivočenkova manželka sa tak za celý minulý týždeň o manželovi a jeho stave nedozvedela takmer nič. Raz sa jej síce podarilo zistiť, že jej muž je na kyslíku, telefonovať s ňou mu však nedovolili. Po týždni v trenčianskej nemocnici napokon Covid-19 podľahol. Hoci zomrel už v nedeľu podvečer, manželke zatelefonovali až v pondelok okolo poludnia a skonštatovali manželovu smrť. Na tragédiu v trenčianskej nemocnici reagoval aj jeden z obhajcov obvineného Ľuboš Jurčo.

„Sme presvedčení, že v právnom štáte musí štát zabezpečiť väzobne stíhaným osobám bezpečné prostredie a využiť všetky prostriedky, aby tieto osoby nezomierali na nákazlivé choroby. Týmto zároveň žiadame príslušné štátne orgány, aby poctivo a dôsledne vyšetrili okolnosti jeho úmrtia," napísal pre Aktuality.sk Jurčo.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že ide o prvú obeť koronavírusu z radov odsúdených a väzobne stíhaných. „Od momentu, keď ústav zistil, že takáto osoba je pozitívna, bola jej poskytovaná ambulantná starostlivosť v rámci ústavu. Keď sa jej stav zhoršil, vyšetrenia boli realizované v civilnej nemocnici v Bratislave. Potom bola osoba hospitalizovaná v Trenčíne,“ skonštatovala ministerka.

Priznala, že obvineného sa nepodarilo umiestniť na lôžko s pľúcnou ventiláciou. Podľa aktuálnych štatistík je pozitívnych na Covid-19 471 väznených osôb a 186 ľudí z personálu ústavov, informuje v závere portál aktuality.sk.

Kolúzna väzba je prostriedkom na vytváranie nátlaku
Doživotne odsúdený mafián Branislav Adamčo z Veľkých Kapušian pred dvomi rokmi uspel na Európskom súde pre ľudské práva so svojimi námietkami proti tomu, ako ho súdili v kauze starej vraždy podnikateľa Mariána Karcela. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík