Núdzový stav je iba „bianco šek“ vláde, ktorá si robí čo chce
26 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

V parlamente pokračuje diskusia o predĺžení núdzového stavu. Vláda o ňom rozhodla už 8. februára tohto roku ale odobriť ho musí parlament. Ibaže tentokrát to nie je až také ľahké a ukazuje sa, že v pozícii kritikov nie je iba opozícia, píše ereport.


Návrh vlády tak závažnej veci, akou predĺženie núdzového stavu rozhodne je, nie je pripravený úplne najkvalitnejšie. V návrhu na súhlas s predĺžením núdzového stavu chýba analýza dôsledkov doterajších opatrení, neobsahuje ani návrhy nových opatrení, keďže tie doterajšie nie sú dostatočne efektívne. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásil poslanec Boris Susko (Smer-SD).

“Bianco šek” vláde?

Susko upozornil, že mnohé opatrenia sa dajú vyhlásiť aj bez potreby núdzového stavu, napríklad na základe zákona o ochrane verejného zdravia či o hospodárskej mobilizácii. Susko pripomenul, že núdzový stav je len prostriedkom na to, aby sa mohli zaviesť opatrenia.

Naši drahí hlupáci tam hore: chorých liečte a zdravých nechajte na pokoji!
Nie, tí tam hore si nezaslúžia iné meno: hlupák je totiž aj ten, ktorý činí čo nevie, a aj ten, ktorý činí, čo mu iní prikážu, píše expredseda Matice Slovenskej Marián Tkáč. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Prevzatý článok


V návrhu podľa neho chýba vysvetlenie, či doterajšie opatrenia splnili svoj účel, a ak áno, v akom rozsahu. Z návrhu ani z debaty sa podľa neho poslanci nedozvedeli, či bol zákaz vychádzania s výnimkami nastavený správne. Pre chýbajúcu analýzu sa nedá posúdiť, v akých opatreniach pokračovať.

Pripomenul, že od vedcov sme sa dozvedeli, že nemáme žiadne dáta o boji s pandémiou. “Máme prísne opatrenia, napriek tomu máme najhoršie čísla v rámci druhej vlny,” pripomenul Susko.

Kolíková to hodila na Krajčího analytikov

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v reakcii priznala, že trvanie núdzového stavu nebude podmienené stupňom zaočkovanosti a podľa nej ide o nešťastnú formuláciu, ktorú do návrhu doplnili na základe údajov od analytikov rezortu zdravotníctva. Ide podľa nej len o opis ideálneho stavu. “Núdzový stav nie je podmienený až do momentu, keď bude takto zaočkovaná populácia,” upozornila s tým, že takáto ústavnoprávna podmienka zo strany vlády neexistuje ani nikdy nebude.

Dáta bez pátosu: Vyzerá to na zlomenú krivku hnusoby. Konečne!
Ak vás presviedčajú, že počet hospitalizácií, aj počet úmrtí na Slovensku rastie, nie je to pravda. "Hospitalizácie klesajú už tri dni a denne zomiera o 12 ľudí menej, ako v najhoršom čase," prinášajú trošku optimizmu Dáta bez... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021