Vyžeňme besy z nášho domu (Anton Hrnko)
20 | 02 | 2021 I sefredaktor

komentár bol pôvodne publikovaný na portáli srspol.sk


Situácia na Slovensku nie je dobrá. Ľudia majú "blbú" náladu. Sú dezorientovaní, mnohí vystrašení. Vláda nevládne, ako by mala, a ľudia by chceli mať aspoň malú nádej, že sa veci pohnú, že sa situácia zmení, že niekde na okolí sa už objaví nejaké svetielko, ktoré bude signalizovať lepšie časy.


Korona neustupuje tak, ako by mala. Televízne noviny sú plné katastrofických správ a ako jediné východisko sa ukazuje - aspoň podľa tvrdenia odborníkov, ale aj "odborníkov" - očkovanie. Áno, aj ja som stúpencom očkovania, lebo keď sa pozrieme dozadu, všetky veľké zdravotné pohromy ľudstva ako pravé kiahne, tuberkulóza, obrna, ale aj besnota a chrípka sa podarilo potlačiť alebo odstrániť práve vďaka očkovaniu. Keď príde na mňa rad, postavím sa doň a dám sa zaočkovať.




Má to však úskalie. Vakcín je nedostatok a ukazuje sa, že aj tie zakontrahované, nedôjdu načas. Nehovoriac už, že časť populácie má výhrady proti jednosmernému ťahu, ale nemalo by výhrady zaočkovať sa vakcínou z iného zdroja.




A práve tu je ten pes zakopaný. Nebudem riešiť Šimečkove konštrukcie o tom, že Matovič ako topiaci sa slamky chytá (možno má pravdu, možno nie), ale fakt je, že v danom momente by náš štát nehľadiac napravo ani naľavo mal siahnuť po všetkom, čo je k dispozícii. Preto ak je možné získať Sputnik V (asi 5, lebo aj v ruštine tam je V, nie B, čo je latinská číslica), hor sa, berme a ak sme schopní kúpiť licenciu a vyrábať, tak kúpme a vyrábajme.


Som presvedčený, že nič neškodí povesti euroatlantickej orientácii Slovenska viac, ako iniciatívni hlupáci, ktorí sa na všetko pozerajú cez prizmu geopolitických ťahačiek medzi Washingtonom a Moskvou. Sú to ich ťahačky; určite nie naše. Lojalita voči Únii a NATO predsa nemôže byť taká, že keď mi horí dom a spojenci mi nemôžu poslať hasičov, tak odmietnem hasičov, ktorí sú za dverami, len aby som zostal jasne geopoliticky zaradený! O tomto nie sú ani únie, ani spojenectvá. Všetko končí tam, kde by mne mohla vzniknúť nenapraviteľná škoda! Ak ma môže z lavíny vytiahnuť Rus, nebudem čakať na Američana, lebo by som v nej mohol zahynúť. To je obyčajná logika života a do tej nemá čo geopolitika čo hovoriť!




Preto sa pýtam, ako je možné kaziť naše spojenecké vzťahy tým, že sa do STV pozve nejaký Köteles, o ktorom nikto predtým nič nepočul, a začne strašiť vystresovaného slovenského občana nebezpečenstvom ruskej vakcíny Sputnik V. Nie však tým, žeby mohla mať nejaké zlé účinky, ale že je ruská! To už fakt v tomto štáte všetci stratili zdravý rozum?!?




Vyžeňme besy z nášho domu, bude sa nám žiť lepšie.


Autor: Anton Hrnko je bývalý podpredseda Slovenskej národnej strany