Päť jazykov lásky alebo Ako lepšie porozumieť partnerovi
20 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

V partnerskom vzťahu by sme nemali podceňovať ani jazyk lásky. Možno vás prekvapí, aké dôležité je, aby partneri používali podobný jazyk lásky. Prípadne tolerovali, že partner vyjadruje lásku odlišnými slovami alebo činmi, píšu Novinky.




Keď Gary Chapman vydal knihu s názvom The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts, možno ani netušil, koľkých partnerských vzťahov sa jeho knižka dotkne. Teória, ktorá poukazuje na to, že každý človek má svoj jazyk lásky, sa stala celosvetovým hitom. A mantrou mnohých partnerov a manželských párov. Navyše ide o veľmi nadčasovú teóriu, ktorú môžeme použiť aj dnes, teda necelých tridsať rokov po vydaní prvého výtlačku.




Najprv spoznajte seba, potom partnera


Slová uistenia, pozornosť, skutky, služby, prijímanie darov a fyzický kontakt - päť jazykov lásky, s ktorými sa podľa Garyho Chapmana môžeme v partnerskom živote stretnúť. Aj keď by sa mohlo zdať, že svoj jazyk lásky dobre poznáme, opak je pravdou.





"Väčšinou sa stretávam s tým, že partneri nemajú žiadnu predstavu o vlastnom milostnom jazyku, nieto o milostnom jazyku svojej drahej polovičky. Preto verím, že v prvom rade je najdôležitejšie, aby sme porozumeli svojmu jazyku lásky. Nezabudnime, že čím viac sebauvedomenia máme, tým disponujeme väčšou emočnou inteligenciou a ľahšie sa napojíme na partnera," hovorí vzťahová terapeutka Donna Keehnová.


Láska vs. žiadza: Zistite, čo vo vašom vzťahu prevláda
Motýliky v brušku sú neoddeliteľnou súčasťou každého začínajúceho vzťahu. Poväčšine odletia po niekoľkých mesiacoch vzťahu, a následne ich vystrieda hlboký cit menom láska. Nájdu sa ale páry, u ktorých motýle pretrvávajú a nechcú sa vzdať nadvlády.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Timotej Dudka

A čím sa od seba jednotlivé jazyky lásky odlišujú?





  • Jazyk lásky č. 1: Slová uistenia




Zbožňujete, keď vám partner hovorí: "milujem ťa"? Urobí vám radosť, keď vyriekne sladký kompliment alebo slová uznania? Potom pravdepodobne hovoríte prvým jazykom lásky. "Pre ľudí, ktoré spája tento jazyk lásky, je príznačné, že oceňujú prejavy lásky prostredníctvom slov," vysvetľuje Donna Keehnová.





Prvému milostnému jazyku navyše hrá do kariet súčasná doba plná inteligentných telefónov a aplikácií, prostredníctvom ktorých môžu partneri verbálne vyjadrovať lásku. "Tento jazyk lásky možno vyjadriť ľahko, a navyše hneď niekoľkými spôsobmi," dodáva terapeutka pre Brides.






  • Jazyk lásky č. 2: Pozornosť




"Ľudia, ktorí rezonujú s týmto milostným jazykom, majú pocit, že sú plne milovaní, akceptovaní a zbožňovaní v momente, kedy im partner naplno venuje svoju pozornosť," tvrdí Keehnová.





Pravdou zostáva, že v tejto dobe, keď voľný čas trávime na sociálnych sieťach, počítačov alebo televízie, nie je jednoduché druhý milostný jazyk aplikovať. Podľa partnerskej terapeutky je však nanajvýš dôležité, aby si partneri na seba našli dostatok času.





"Krátky okamih intenzívneho spojenia, hlboký rozhovor so sústredeným očným kontaktom alebo výlet. To všetko sú veci, ktoré vedú k plnej a vedomej pozornosti, po ktorej ľudia hovoriaci druhým jazykom lásky tak prahnú," dodáva Donna Keehnová.


Láska vs. žiadza: Zistite, čo vo vašom vzťahu prevláda
Motýliky v brušku sú neoddeliteľnou súčasťou každého začínajúceho vzťahu. Poväčšine odletia po niekoľkých mesiacoch vzťahu, a následne ich vystrieda hlboký cit menom láska. Nájdu sa ale páry, u ktorých motýle pretrvávajú a nechcú sa vzdať nadvlády.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Timotej Dudka



  • Jazyk lásky č. 3: Skutky služby




Stotožňujete sa s myšlienkou, že činy hovoria hlasnejšie než slová? V tom prípade to vyzerá, že hovoríte tretím jazykom lásky. Máte rada, keď partner ocení veci, ktoré pre neho robíte. Nutné dodať, že týmto jazykom hovorí pomerne dosť mužov. Možno si sama všimnete, že namiesto slov "milujem ťa" partner umyje riad alebo vezme deti na prechádzku, aby ste si mohli na chvíľku oddýchnuť.






  • Jazyk lásky č. 4: Prijímanie darov




"Mylnou predstavou tohto milostného jazyka je, že čím je darček drahší, tým je lepší. Ľudia, ktorí hovoria týmto jazykom, ale oceňujú premyslenosť darčeka, nie jeho hodnotu," upozorňuje Donna Keehnová.





Ak v tomto jazyku lásky spoznávate svojho partnera, potom sa zamerajte na to, aby daný darček odrážal jeho osobnosť. "Darček musí korešpondovať s jeho záujmami, túžbami či odkazovať na jeho obľúbené zážitky," radí vzťahová terapeutka.





  • Jazyk lásky č. 5: Fyzický kontakt




Nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho ľudí vyjadruje lásku prostredníctvom fyzického kontaktu. Je však dôležité vedieť, že tento jazyk v sebe skrýva oveľa viac než "obyčajný" sexuálny styk.





"Za tento jazyk lásky považujeme tiež držanie za ruky, bozkávanie, objímanie, maznanie a ďalšie podobné aktivity. Ľudia s týmto jazykom lásky si veľmi cenia hlbokú emocionálnu intimitu, ktorú so svojim partnerom nadväzujú," vysvetľuje vzťahová terapeutka Donna Keehnová.


Mali ste sex s iným? Toto sú pravidlá, ktoré vám pomôžu udržať vzťah
Nevera vo vzťahu je v dnešnej dobe bohužiaľ na dennom poriadku. Nemôžeme všetko hádzať len na mužov, pretože ani my ženy v tomto smere nie sme nevinné. Keď sa spýtate svojich kamarátok, ktorá z nich aspoň raz v živote podviedla svojho partnera,... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár