ČR: Babiš ukončil spoluprácu s epidemiológom Prymulom kvôli návšteve futbalu
19 | 02 | 2021 I sefredaktor
Český premiér Andrej Babiš ukončil spoluprácu so svojím poradcom Romanom Prymulom z dôvodu jeho návštevy štvrtkového futbalového zápasu. "Pán Prymula je veľký odborník na epidémie; sociálna inteligencia mu však chýba," napísal Babiš, informovala TASR.

Premiér Prymulovu návštevu zápasu označil za nesprávny krok voči futbalovým fanúšikom, ktorí sa nemôžu dostať na štadión, i voči ľuďom, od ktorých vláda chce, aby sa zdržiavali najmä doma. Zápas Európskej ligy medzi Slaviou Praha a anglickým klubom Leicester City okrem Prymulu z VIP tribúny sledovali v Prahe i hradný kancelár Vratislav Mynář s manželkou, riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák, tenistka Petra Kvitová a europoslanec Alexandr Vondra.

Bývalý minister zdravotníctva Prymula ešte niekoľko hodín pred zápasom v médiách podľa Noviniek.cz uviedol, že v Česku by sa podľa neho mal zaviesť tvrdý lockdown a obmedziť pohyb ľudí. Prymula vo funkcii ministra zdravotníctva skončil vlani v októbri po tom, ako vyšlo najavo, že sa stretol v reštaurácii na pražskom Vyšehrade s vtedajším prvým podpredsedom hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom. Stalo sa tak v nočných hodinách aj napriek tomu, že podľa vládneho nariadenia mali byť v tento čas reštaurácie v ČR zatvorené.

Exminister Prymula tentoraz návštevou zápasu zrejme opatrenie neporušil. Vybraní partneri pražskej Slavie na zápasoch môžu byť prítomní na základe výnimky ministerstva zdravotníctva. Bežní občania majú zatiaľ vstup na zápasy zakázaný.