Po zatknutí rappera už dve noci v uliciach Barcelony zúri násilie (Video)
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Už dve noci zúria v Barcelone demonštrácie. Vzbúrenci ich vedú proti zatknutiu rappera Pabla Hasela, ktorý bol odsúdený za urážku španielskeho kráľa a velebenie terorizmu. Demonštranti podpaľujú a blokujú ulice, informuje portál RT.


Počas stredajšej noci v Barcelone po centrálnej ulici Via Laietana demonštranti zvinuli provizórne barikády a potom ich zapálili. Požiare boli hlásené aj v Lleide, v ktorej bol v utorok zatknutý Hasel.





Demonštrácie týkajúce sa zatknutia Hasela prebiehajú už dva dni a vyvinuli sa do nepokojov. Protestujúci v utorok večer zaútočili na policajtov, ktorí odpovedali paľbou gumovými projektilmi. Aktivistická skupina IRIDIA tvrdí, že jedna demonštrantka prišla o oko, keď ju zasiahla gumená strela.

Hasel, vlastným menom Pablo Rivadulla Duro, bol zatknutý v utorok, ako sa zabarikádoval na univerzite v Lleide v západnom Katalánsku. Necelé dva týždne predtým bol odsúdený na deväť mesiacov väzenia a dostal pokutu za to, že zneuctil bývalého monarchu Juana Carlosa I. Označil ho za  „zlodeja“ a „šéfa mafie“.

Tragédia v Španielsku: Ľudia umierajú po očkovaní. Nútia nám vakcíny a ohrozujú naše životy!
Zo Španielska stále prichádzajú hrozné správy o úmrtiach starších ľudí v domovoch s opatrovateľskou službou. Najdesivejšie však je, že smrť väčšiny týchto starších ľudí nastala potom, čo boli očkovaní, informuje organizácia... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Odsúdený bol zároveň aj za svoj príspevok na sociálnych sieťach, v ktorom ocenil španielsku teroristickú skupinu GRAPO.

Odsúdenie a zatknutie rappera neboli jeho prvou potýčkou so zákonom. V roku 2014 bol Hasel uznaný za vinného z vyjadrenia podpory baskickej separatistickej teroristickej skupine ETA, jeho trest bol však v roku 2019 pozastavený.

Stovky umelcov a aktivistov, vrátane režiséra Pedra Almodóvara a herca Javiera Bardema, požadovali prepustenie Hasela. Rapperov právnik v stredu pre katalánsku tlačovú agentúru uviedol, že jeho klient je „spokojný“ s „vlnou pobúrenia“, ktorú jeho uväznenie spustilo.



Európa spúšťa nábor astronautiek, spĺňate kritériá? 
Európski šéfovia kozmického programu zahájili svoj prvý nábor pre nových astronautov po 11 rokoch. Osobitný dôraz sa kladie na povzbudenie žien a ľudí so zdravotným postihnutím. Mohli by sa zúčastniť misií na Mesiac a prípadne na... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková