Die Presse: Slováci prosia o pomoc zahraničie
18 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenská vláda kvôli explózii infekcie koronavírusu požiadala o pomoc zahraničie. Na Slovensku chýbajú najmä lekári, zdravotné sestry, ošetrovatelia a ďalší zdravotnícky personál, píšu rakúske noviny Die Presse.


Rakúsko ponúklo Slovensku pomoc vzhľadom na tamojší núdzový stav kvôli koronavírusu. Podľa Die Presse má Slovákom vypomôcť zdravotnícky personál rakúskej Spolkovej armády a podporných síl. Ako informovalo rakúske ministerstvo obrany, počet vyslaných vojakov sa navýšil.


Rakúsky denník konštatuje, že situácia s koronavírusom sa na Slovensku dramaticky vyosrila a táto členská krajina Európskej únie bola nútená požiadať o pomoc zahraničie. Chýbajú lekári, zdravotné sestry a ošetrovatelia.


Dramatický nárast počtu infikovaných a obetí


Slovensko s 5,5 miliónov obyvateľov malo prvú vlnu pandémie na jar 2020 oveľa miernejšiu než väčšina ďalších štátov Európskej únie a do jesene potvrdilo len 28 obetí koronavírusu. Od októbra však dramaticky začal rásť počet infikovaných, ale aj obetí. Odborníci varujú pred kolapsom slovenského zdravotníctva. V krajine u potvrdených prípadov nákazy koronavírusom prevláda britská mutácia B.1.1.7.


Podľa Die Presse sa od začiatku pandémie počet potvrdených infikovaných vyšplhal teraz až na 282 864. Bratislava potvrdila 6 200 obetí COVIDu-19.


Rakúske noviny priniesli aj údaj o sedemdňovej incidencii na Slovensku, teda nových ochorení na 100-tisíc obyvateľov, je na úrovni 260. Pre porovnanie, v Rakúsko je to 110.  Horšia ako na Slovensku je ešte v Monacu (285) a v Českej republike (500).


Pomôžu rakúski vojaci


„Je to ponuka európskej solidarity, pomôcť treba rýchlo a bez zbytočnej byrokracie. Prijali sme už pacientov v ťažkom zdravotnom stave z Francúzska, Talianska a Čiernej Hory. Spolková armáda teraz pomôže Slovensku,“ – vyhlásil rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP), dodáva rakúsky denník Die Presse.


„Rakúska armáda je pripravená vždy pomôcť, keď je to potrebné, či je to doma v Rakúsku, alebo v zahraničí, sme k dispozícii pre našich susedov a priateľov. Je prirodzené, že v týchto ťažkých časoch stojíme po boku Slovenska,“ – uviedla rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová (ÖVP), - píše rakúsky portál nachrichten.at.


Smutný rekord Slovákov


Podľa údajov Európskeho centra prevencie a kontroly chorôb (ECDC), pokračuje ďalej portál nachrichten.at, počet novoinfikovaných na 100-titíc obyvateľov na Slovensku narástol za 14 dní na 496,4. Počet 220,7 mŕtvych na 100-tisíc obyvateľov za to isté obdobie, tiež údaj ECDC, bol v Európskej únii druhý najvyšší hneď po Portugalsku (353,5). Podľa najnovších prepočtov Slovensko zrejme túto krajinu už prekonalo, uzatvára rakúsky portál OÖNachrichten.


O alarmujúcej situácii na Slovensku v súvislosti s koronavírusom informovala aj rakúska televízia ORF a venovali sa jej aj noviny Kronen Zeitung, Salzburger Nachrichten, či nemecký portál boerse-online.de.