Lukašenko sľubuje, že po obnovení mieru a poriadku sa vzdá moci
12 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko tvrdí, že z funkcie raz a navždy odíde, ak sa skončia protesty a nepokoje, ktoré zachvátili krajinu od vlaňajšieho sporného volebného víťazstva, informuje portál RT.




Prezident predniesol prejav vo štvrtok na Bieloruskom ľudovom zhromaždení, kde tiež prisľúbil, že tento rok bude pripravený návrh novej ústavy, ktorý bude predložený na národné referendum v roku 2022. "Mojou hlavnou podmienkou pre opustenie moci je mier a poriadok v krajine a žiadne protesty," uviedol Lukašenko s tým, že bude požadovať ochranu aj pre svojich súčasných podporovateľov.

Vlani bieloruská hlava štátu prisľúbila prepísanie ústavy krajiny. V tom čase krajina po prezidentských voľbách riešila demonštrácie a masové nepokoje. Podľa oficiálnych výsledkov získal Lukašenko 80 percent hlasov a získal šieste volebné obdobie.

Merkelová pripustila chyby v boji proti pandémii
„Neboli sme dostatočne opatrní, ale ani rýchli,“ – priznala na spolkovom sneme CDU nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Obhajovala aj nové kroky v rámci predĺženého lockdownu v krajine. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Opozícia krajiny je však presvedčená, že výsledky volieb boli sfalšované, pričom niektorí tvrdia, že skutočná víťazka bola opozičná šéfka opozície Svetlana Cichanovská. V priebehu nasledujúcich mesiacov po hlasovaní vyšli jej podporovatelia do ulíc po celej krajine na protest. V tom čase niektorí videli Lukašenkovu ponuku prepísať ústavu ako spôsob, ako potlačiť demonštrácie.

Lukašenko tiež prisľúbil, že o ústave sa bude hlasovať v referende. „Musíme zmeniť ústavu, pretože druh právomocí, ktoré má hlava štátu, je pre jedného človeka veľmi ťažké uplatniť,“ vysvetlil a upozornil na nevýhody, ak by „utečenci alebo demonštranti“ nejakým spôsobom prišli riadiť krajinu.

Mladí Briti sa viac obávajú brexitu ako nákazy koronavírusom
Mladí Briti sa viac obávajú brexitu než nákazy koronavírusom, zistila nová štúdia londýnskej univerzity UCL. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | tasr