Covid hystéria zabíja iných pacientov, vraví známy ruský lekár
11 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 11/02/2021

Televízny moderátor a lekár Alexander Mjasnikov upozorňuje, že aktuálne pripadajú na jedno covid úmrtie dvaja ďalší, ktorí kvôli pandemickým opatreniam neboli patrične ošetrení. „Neexistuje rekordný nárast počtu covid úmrtí,“ varuje. Uviedol Nsn.fm.

Mjasnikov upozornil, že zvýšenie úmrtnosti v Rusku nezapríčinil ani tak koronavírus, ako skôr nedostatočná pomoc pacientom s inými chorobami. „Príčinou úmrtia dvoch tretín tých, ktorí zomreli v roku 2020, bolo neposkytnutie nevyhnutnej pomoci pacientom s inými chorobami. Podobne i vo svete. Dnes vo svete pripadajú na jedno covid úmrtie dvaja, ktorí zomreli preto, že všetky sily boli vrhnuté do boja proti covidu. Napríklad v USA sa každý štvrtý pacient s infarktom nedočká včas sanitky. Trpia tiež chorí na rakovinu a dlhodobí pacienti. Ide o svetový trend,“ uviedol Mjasnikov.

Podľa neho je situácia v Rusku rovnaká. Za 10 mesiacov roku 2020 pripadali na jedno covid dve ďalšie úmrtia kvôli nedostatočnému liečeniu iných vážnych chorôb. Mjasnikov zdôraznil, že úmrtnosť na samotný koronavírus v Rusku je nízka. Dosahuje 1,7 až 1,8 %. Čo zodpovedá údajom vo svete. Celosvetová priemerná covid úmrtnosť nepresahuje 2 %.

Je klamstvom, že počty covid úmrtí lámu rekordy

Neexistuje žiadny rekordný počet úmrtí na covid. Po celú dobu pandémie zomrelo vo svete 2 milióny ľudí. Súčasne zomrelo 1,5 milióna na tuberkulózu a dva milióny na AIDS. Za rok sa na svete utopilo ďalších pol milióna ľudí,“ uviedol pre porovnanie Mjasnikov.

Za posledný sledovaný deň bolo v Rusku zistených 14 922 nových prípadov koronavírusu. Najväčší počet nových prípadov zaznamenali v Moskve, celkovo 1 441. Nasleduje Petrohrad s 1 169 nakazenými a Moskovská oblasť s 650 prípadmi.

Celkovo je v krajine od začiatku epidémie potvrdených 4 012 710 prípadov koronavírusu. Oficiálne zomrelo 78 134 ľudí. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že všetky krajiny čelia nadmerným úmrtiam v dôsledku koronavírusu. Ruská vicepremiérka Tatiana Golikovová dodala, že sa v roku 2020 úmrtnosť v Rusku medziročne zvýšila o 17,9 %.