Ing. Ryzman: Koronavírus prejde cez rúško ľahko ako vlak medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami
24 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
V rúškach sú také obrovské medzery, akou je "štrbina" medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami, takže koronavírus sa nimi dostane rovnako pohodlne ako vlak pomedzi obe pohoria, píše pre portál HS inžinier Peter Rizman.

Autor k textu pripája tisíckrát zväčšený detail rúška s ľudským vlasom v popredí, ktorý má hrúbku približne 0,07 milimetra. Ryzman uvádza, že vírus je asi tisíckrát menší ako hrúbka ľudského vlasu, a preto pomedzi vlákna rúška prejde pohodlne a ľahko ako vlak Bratislava - Košice medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami:



"Kam sa podeli všetci matematici, reálni vedci z viacerých oblastí? Prečo všetci opakujú ako zo šlabikára, že rúško niekomu pomôže? Pritom každý tak akosi chápe a priznáva, že rúško nie je riešenie. Rúško je skôr alibi: používame ho na základe domnienky, je to opatrenie, ktorého skutočnú mieru pomoci nikto nikdy dostatočne precízne netestoval," píše Peter Ryzman.

Rúško je podľa neho dobré na to, aby lekár pri rozprávaní neprskal bežné mikroorganizmy niekomu do otvorenej rany. Avšak pľúca nie sú otvorenou ranou. Je to rozhranie medzi telom a vzduchom. Na tom rozhraní prebieha výmena medzi tým, čo telo potrebuje a tým, odkiaľ berie. Niečo berie a niečoho sa zbavuje. Je to rovnovážny proces, telo si nevezme všetko ani neodovzdá všetko.






"Keď berie, môže si nabrať popritom aj z Covidu (zjednodušene). Keď odovzdáva, tak sa môže snažiť nežiadúci Covid vylúčiť. Prečo človek kýcha? Pretože ho často začne dráždiť práve útok patogénov a kýchanie je prirodzená obrana, ako sa tých patogénov zbavovať. Žiadne rúško, dokonca ani plynová maska neudrží pretlak vzniknutý pri kýchaní, kašľaní. Práve pri tomto deji sa však uvoľní maximum potenciálne infekčného aerosolu," uvádza Ryzman.






Český minister zdravotníctva: Iba 30 percent obetí zabil Covid-19, dávame tam i mŕtvych po nehodách
Česko eviduje vyše 15 tisíc obetí koronavírusu. Minister zdravotníctva Jan Blatný však pre TV NOVA uviedol, že v priamej súvislosti s ochorením zomrelo iba 30 percent z nich. Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Petra Demková