Ruská vakcína je v EÚ problém, Maďarsko ju nakúpi
22 | 01 | 2021 I Ivan Mihale

Aj keď ruskú očkovaciu látku Sputnik V Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ neschválila, Maďarsko v tom problém nevidí. Prvá dávka vakcíny bude dodaná do jedného mesiaca. Na sociálnej sieti to uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý o dodávkach vakcíny proti koronavírusu rokoval rokoval s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom.


Maďarsko kúpi vakcíny na zaočkovanie jedného milióna svojich obyvateľov, teda celkovo dva milióny kusov. Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) udelil v stredu dočasné povolenie na  použitie ruskej vakcíny v núdzovom stave. Podľa EMA je však použitie takto neschválenej vakcíny v rozpore s pravidlami Európskej únie.

Dodanie vakcín rozdelili na 3 etapy. Prvá zásielka bude stačiť na zaočkovanie 300 000, druhá 500 000 a tretia 200 000 osôb.

Maďarsko je stále otvorené vakcíne Sputnik V, ak by bola k dispozícii
Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že jeho vláda nevylúčila použitie ruskej vakcíny proti Covid-19, informuje portál RT. V rozhovore pre maďarské rádio Kossuth Orbán uviedol, že je už k dispozícii osemdesiattisíc dávok. Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Marek Molnár