Napriek očkovacím kampaniam WHO nepočíta v tomto roku s kolektívnou imunitou
21 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tlmí eufóriu a tvrdí, že v tomto roku sa ešte nepodarí dosiahnuť kolektívnu imunitu voči novému koronavírusu. Aj napriek tomu, že sa v mnohých krajinách už odštartovali očkovacie kampane v boji proti COVIDu-19, jednotlivé štáty nebudú schopné dosiahnuť dlhodobú ochranu proti koronavírusu. Takto to vidí WHO, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


„V roku 2021 sa nám ešte nepodarí dosiahnuť nejaký stupeň imunity obyvateľov, resp. kolektívnu imunitu,“ – vyhlásila na virtuálnom tlačovom brífingu vedúca tímu vedcov WHO Soumya Swaminathanová. Súčasne sa ale pochvalne vyjadrila v súvislosti s neuveriteľným pokrokom, ktorý sa podarilo dosiahnuť pri paralelnom vývoji viacerých bezpečných a spoľahlivých očkovacích látok proti novému koronavírusu.


 Očkovacie kampane potrebujú čas


Výroba  a dodávky miliárd dávok vakcín na celom svete si vyžadujú istý čas. Ľudia preto musia byť trpezliví, dodáva Soumya Swaminathanová. Kolektívna imunita sa dosiahne až vtedy, keď v populácii po zaočkovaní získa imunitu toľko ľudí, že vírus už nemá šancu sa šíriť ďalej a ochránení sú pred ním aj nezaočkovaní ľudia, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung.