Domáce zvieratá sa koronavírusom nakazia od človeka len zriedkavo
15 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Sociálne siete sú plné diskusií  o tom, či sa môžu koronavírusom nakaziť aj domáce zvieratá. Podľa korutánskej zverolekárky Mariny Zuzzi-Krebitzovej sa zaznamenali ojedinelé prípady u mačiek, ktoré nakazil ich majiteľ. Opačný prípad sa ale doposiaľ nezaregistroval, píše portál kaernten.orf.at.


Prenos COVIDu-19 z človeka na domáce zviera bol podľa Zuzzi-Krebitzovej doposiaľ zdokumentovaný iba v ojedinelých prípadoch. Počula o dvoch až troch prípadoch v nemecky hovoriacich krajinách, kedy zvieratá naozaj aj ochoreli. Boli to mačky, u ktorých sa objavili mierne príznaky, teda slabší kašeľ.


Ani jeden prípad nákazy človeka od domáceho zvieraťa


K prenosu ochorenia z domáceho zvieraťa na človeka neprišlo nikdy, tvrdí Zuzzi-Krebitzová: „V čase pandémie nič nenasvedčuje tomu, že by naši domáci miláčikovia, teda psíkovia a mačky, boli nejakým spôsobom šíriteľmi ochorenia. Nie je známy ani jeden prípad, ktorý by to dokazoval.“


Aj v prípade domácich miláčikov treba dodržiavať hygienické pravidlá


Ak človek ochorie na COVID-19, mal by sa domácim zvieratám vyhýbať, radí rakúska zverolekárka. Podľa nej treba aj v takýchto prípadoch dodržiavať potrebný odstup, umývať si ruky a všeobecne dbať na hygienu. Tieto pravidlá má chorý človek dodržiavať nielen voči rodinným príslušníkom, ale aj voči domácim miláčikom. Je to veľmi dôležité, dodáva Zuzzi-Krebitzová.