Sudca Tóth: Súdna mapa je pokusom Matovičovej vlády obsadiť justíciu svojimi ľuďmi
14 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ignoruje pri zmenách v justícii názory sudcov a neprizýva ich k diskusii k takzvaných reformám. Povedal to predseda Krajského súdu v Bratislave Tibor Tóth v rozhovore pre portál HS.

Predseda krajského súdu uviedol, že momentálne je v justícii predmetom číslo jedna súdna mapa. "Na rozdiel od politickej garnitúry sú sudcovia volení na dobu neurčitú, čo prináša i názorovú a ideologickú nezhodu či rozdielnosť medzi sudcami a politikmi, a tak v snahe politikov ovládnuť justičné prostredie svojimi ľuďmi nastupujú tieto aktivity. Ja v tom vidím túto snahu," povedal Tóth.

 

Blaha: Sudkyňa Záleská a prokurátor Kysel robia politické čistky
04 | 01 | 2021 | editor01hd


 

Šéf Krajského súdu v Bratislave tvrdí, že vláda sa chystá do sudcovského stavu povýšiť aj ľudí, čo doteraz vykonávali iné právnické povolanie.

"Sudcov správneho kolégia najvyššieho súdu bolo doteraz 22, teraz je zámer navýšiť ich počet na 30. Ide len o zväčšenie rozsahu agendy? Krajské súdy tvorilo 56 sudcov správnych kolégií, teraz sa predpokladá, že na troch správnych krajských súdoch ich bude 90. Reálne tu takéto počty správnych sudcov nie sú, nie je ani toľko čakateľov. Vytvára sa priestor, aby za sudcov mohli byť ustanovení osobitným režimom osoby aj z iného právnického prostredia," varuje v rozhovore pre HS Tóth.

Sudca označil za "mizerné" dôvody na odňatie právomoci Ústavnému súdu SR posudzovať ústavnosť zákonov. "Požiadavka kompetenčnej úpravy bola motivovaná rozhodovacou činnosťou ústavného súdu, ktorý pristúpil k prieskumu iného ústavného zákona až v súvislosti s preverovaním sudcov prostredníctvom Národného bezpečnostného úradu a konštatoval, že touto formou vykonávané previerky sudcov nie sú akceptovateľné. Toto rozhodnutie sa niekomu nepáčilo," vysvetlil Tóth.

V rozhovore pre portál HS tiež uviedol, že ďalším príkladom zámienky zúženia kompetencie ústavného súdu bolo jeho rozhodovanie o nesúhlase s väzobným stíhaním niektorých sudcov, a preto mu bola odňatá aj táto kompetencia.

 

Sudcovia kritizujú ministerku Kolíkovú. „Nemá ani základné vedomosti o práci súdov“
Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska Ayše Pružinec Eren vyhlásila, že odstúpenie ministerky Kolíkovej by malo byť samozrejmosťou. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič