Televízia Slovan spájaná s Martinou Šimkovičovou už vysiela
09 | 01 | 2021 I Petra Demková

Televízia Slovan  nebude vysielať nepodstatné témy ani senzácie. Chce vyplniť medzeru v oblasti kritického vnímania reality, hovorí  riaditeľ televízie Peter Kotlár.    


Majiteľom a riaditeľom televízie je martinský lekár Peter Kotlár. Moderátorka a bývalá poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová je jeho zástupkyňou a v televízii mnohé programy aj moderuje. V archíve televízie sa po štyroch týždňoch vysielania dajú nájsť relácie s osobnosťami slovenského verejného života, ako sú Ján Čarnogurský ml., Marica Pirošíková, Peter Lipták či Peter Marček.

Šimkovičová: Ak chce EÚ prežiť, musí sa vrátiť k svojej podstate. Prečítajte si celý rozhovor
01 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Televízia sa profiluje ako pronárodná a proslovenská. Podľa slov Kotlára „s orientáciou na spájanie s akoukoľvek svetovou stranou, ktorá obhajuje zdravý rozum". K rozhodnutiu založiť televíziu ho viedlo úsilie „posmeliť intelektuálne kapacity k tomu, aby spoločne pri okrúhlom stole diskutovali na aktuálne témy a navrhovali riešenia".

Logo televízie Slovan pozostáva z troch žltých klasov. „Zrno z klasov odveje vietor, čo symbolizuje slobodu slova, zrnko sa možno zachytí do živnej pôdy a vyrastie z neho idea, z ktorej je možné nasýtiť ďalších hladných po poznaní. Buď upečieme chlieb, podelíme sa alebo zasejeme nádej,“ zafilozofoval si Ktolár. Dodal, že televízia nemá byť nosnou barlou chápania problémov, ale len naznačením ako vystúpiť z konvencií a starých dogiem.

Na televíziu prvýkrát upozornila Martina Šimkovičová na svojom facebookovom profile, kde zdieľala úvodné slovo zakladateľa. Moderátorka považuje za najväčší problém strach ľudí vystúpiť verejne a povedať svoj názor na niektorú z tém, ktoré momentálne hýbu spoločnosťou. A vôbec nie preto, že by si neboli istí svojimi tvrdeniami.

„Názor expertov v tej či onej oblasti sa mnohokrát odlišuje od toho, čo je prezentované ako pravda médiami hlavného prúdu. Či už ide o lekára, právnika či politológa oslovený respondent mimo kamier vysloví názor, ktorý sa však bojí prezentovať verejne, pred,“ povedala pre Hlavný denník Šimkovičová. Dôvodom je obava o živobytie, z prepustenia z práce či zničenia dobrého mena.

Podľa Šimkovičovej je atmosféra v spoločnosti taká, že tí, ktorí upozorňujú na niektoré fakty, sú verejne pranierovaní, čo môže mať negatívne následky na ich profesijný aj súkromný život. Bývalá poslankyňa vyslovuje nádej, že situácia sa otočí a viac osobností sa odhodlá brániť pravdu.

Krajčí chce namiesto poctivej práce a šírenia pravdy, trestne stíhať iné názory
Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začal vo štvrtok (7. 1.) trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), ktorý koncom... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič


Televízia Slovan funguje cez aplikáciu, ktorá sa dá stiahnuť do každého mobilného zariadenia. Druhou možnosťou je web stránka televízie. Zatiaľ je sledovanie bezplatné, to sa však má zmeniť, od 1. 2. 2021 bude sledovanie spoplatnené sumou 19,10 eur ročne. Už odvysielané relácie si záujemci môžu pozrieť v archíve na internete. Čísla sledovanosti v prvej fáze spustenia vysielania sľubujú úspech, za prvý mesiac Slovan pozeralo priemerne 10 tisíc divákov počas každého živého vysielania. Kotlár tvrdí, že „kontakt“ s aplikáciou zaznamenali za prvý mesiac existencie 240 tisíc krát.

Vedenie televízie má v pláne od 1. 2. 2021 rozšíriť program, napríklad o relácie o psychológii, hľadaní univerzálneho dobra vo filozofii či svetových náboženstvách, zdieľaní predpokladov ďalšieho vývoja v spoločnosti alebo o výuku cudzích jazykov. Televízia rozbieha aj spoluprácu s rôznymi zahraničnými a slovenskými regionálnymi korešpondentmi. Podľa Petra Kotlára „má ambíciu sledovať dianie na Slovensku aj vo svete a prinášať o ňom pravdivé a necenzurované informácie".

Aká je skutočná tvár politickej moci v USA v 21. storočí? (František Škvrnda st.)
09 | 01 | 2021 | František Škvrnda st.