Europoslanec Uhrík: Stále zostávame pokusnými myšami
06 | 01 | 2021 I sefredaktor

Europoslanec Milan Uhrík na FBupozorňuje na skutočnosť, že v poradí druhá vakcína proti koronavírusu, od farmaceutickej korporácie Moderna získala iba podmienečné schválenie od Európskej liekovej agentúry, pretože zatiaľ nikto nedokáže spoľahlivo odhadnúť a vyvrátiť jej možné negatívne účinky vakcíny. "Keďže aj táto vakcína získala len podmienečnú registráciu, tak ani očkovanie touto vakcínou prirodzene nemôže byť za žiadnych okolností povinné, ale iba dobrovoľné a na vlastné riziko," zdôraznil europoslanec.




Podmienečná registrácia podľa Uhríka znamená, že hodnotiaci orgán usúdil, že nemôže garantovať úplnú bezpečnosť vakcíny, ale len že "prínosy prevyšujú riziká". "Grobiansky povedané - za pár odpálených ľudí to očkovanie stojí," konštatuje europoslanec.




Na to, čo vakcína s ľuďmi spraví je podľa Uhríka zvedavý aj samotný riaditeľ dozorujúcej liekovej agentúry: "Budeme pozorne sledovať údaje o bezpečnosti a účinnosti vakcíny". Inými slovami robia na ľuďoch test, a opäť budeme v podstate pokusnými králikmi. Podobne ako vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, aj táto vakcína sa má podávať v dvoch dávkach s odstupom 28 dní. Teraz musí uvedenie vakcíny na trh odobriť ešte Európska komisia, ale to je už len formalita. V každom prípade, čoskoro budú na európskom trhu 2 vakcíny proti koronavírusu. Osobne budem apelovať na to, aby bolo toto očkovanie za každých okolností dobrovoľné a bez sankcií," zdôrazňuje Uhrík.







"Kto chce a myslí si, že mu toto očkovanie pomôže, nech sa zaočkovať dá. Kto nie, nikto ho nemôže nútiť nechať si do seba pichnúť vakcínu, za ktorú nikto neručí. Musí to byť každého osobná voľba V masmédiách hovoria o tom, že vakcína bola schválená. To, že len "podmienečne" akosi zabúdajú dodať," uzatvára europoslanec.


Pre viac informácií si pozrite oficiálnu stránku Európskej liekovej agentúry: https://www.ema.europa.eu/.../ema-recommends-covid-19...