Irán sa pripravuje na trestné stíhanie prezidenta Trumpa
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Vysoký iránsky predstaviteľ v stredu oznámil, že Irán čoskoro zverejní obžalobu proti jednotlivcom zodpovedným za útok dronov, ktorý pred rokom zlikvidoval šéfa ozbrojených síl Quds Islamských revolučných gárd (IRGC) generálmajora Qasema Soleimaniho, informuje portál Breitbart.


Prezident Donald Trump nariadil nálet proti Soleimanimu a šéfovi irackých brigád Hizballáhu Abú Mahdímu al-Muhandisovi 3. januára 2020 v Bagdade. IRGC aj brigády Hizballáhu sú USA označené za teroristické organizácie.

Soleimani ako vedúci síl Quds viedol medzinárodné operácie a zahraničnú politiku IRGC. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že je zodpovedný za smrť a ťažké zranenia stoviek amerických vojakov.  Soleimani bol tiež považovaný za hlavný kontaktný bod medzi Iránom a zločinnými štátmi ako Venezuela, ktoré na jeho počesť usporiadali pohreb.

Po smrti Soleimaniho sa dramaticky znížila schopnosť Iránu uskutočňovať expanzívnu politiku, ktorá predtým vyústila do intervencií v Sýrii, Iraku, Libanone a Jemene. Jeho nástupcom sa stal Esmail Qaani.

Rok 2020 nám dal vládu zmeny, ale zmeny, smerujúcej do katastrofy
Do tohto, o pár hodín končiaceho sa roku sme mnohí vstupovali s veľkými nádejami. Celospoločenská eufória sa nieslo pod značkou “ZMENA”. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Predseda iránskeho parlamentu Hossein Amir Abdollahian v stredu oznámil, že Irán identifikoval 48 ľudí,„ktorí spáchali atentát alebo sa dopustili ohavného zločinu pri januárovom teroristickom útoku“.

„Irán dnes môže zistiť, kto bol vodcom útoku, z ktorej krajiny bol útok vykonaný a kto poskytol informácie o teroristických operáciách USA,“ parafrázovala Abdollahiana štátna Fars News Agency.

Prezident Trump 3. januára v celonárodných televíznych prejavoch oznámil, že osobne nariadil štrajk proti Soleimanimu. "Minulú noc na môj pokyn americká armáda úspešne vykonala bezchybný presný úder, pri ktorom zahynul terorista číslo jeden kdekoľvek na svete Qasem Soleimani,“ potvrdil Trump. "Včera v noci sme podnikli kroky na zastavenie vojny. Nepodnikli sme kroky na začatie vojny.“

Začali platiť nové pravidlá medzi EÚ a Britániou
Veľká Británia definitívne . vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | tasr


"Trump je zločincom číslo jeden pri atentáte na mučeníka Soleiamniho, ktorý sa k činu priznal pred celým svetom a v žiadnom prípade nemusí byť považovaný za imúnneho voči trestu za tento čin," uviedol šéf iránskeho súdnictva Seyed Ebrahim Rayeesi.

Abdollahian „dodal, že bolo identifikovaných aj 45 Američanov podozrivých z účasti na teroristickom útoku a boli vydané rozhodnutia o ich medzinárodnom stíhaní.“ Irán na jednotlivcov údajne vydal zatykač, ale nemá právomoc ho vykonať, ak nevstúpia do Iránu.

V očakávaní výročia v nedeľu iránsky prezident Hasan Rúhání opäť odsúdil prezidenta Trumpa za jeho činy.„Atentát na mučeníka generálporučíka Soleimaniho je neodpustiteľný zločin spáchaný americkým prezidentom Donaldom Trumpom,“ povedal Rúhání počas štvrtkového stretnutia.


Západné krajiny by mali ukončiť svoje „vojny s vakcínami“, tvrdí Lavrov
Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova pandémia vytvorila nové bojisko medzi východom a západom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár


„Deň 3. január pripomína tragickú udalosť v histórii Iránskej islamskej republiky, pri ktorej ... bol odvážny muž, ktorý zničil Daeš (ISIS) - najnásilnejšiu teroristickú organizáciu Takfiri (Sunni) vyživovanú USA a ich bábkami… zbabelo umučený z rúk najkrutejšieho nepriateľa svetových moslimov a Islamskej republiky, teda arogantnej a teroristickej vlády USA, “ uviedol vo štvrtok predseda náčelníkov štábov iránskych ozbrojených síl Mohammad Baqeri.


Iránsky islamský režim tvrdí - prostredníctvom vyhlásení úradníkov aj svojich štátnych propagandistických výstupov - že Amerika vytvorila Islamský štát a že Soleimani sa zapojil do boja proti kalifátu ISIS v Iraku a Sýrii. Teherán pre svoje tvrdenia nepredložil žiadny dôveryhodný dôkaz.

"Strach z pomsty nenechá na pokoji Američanov, sionistov (Izrael) a tých, ktorí ich sprevádzali pri atentáte na Soleimaniho," uviedol iránsky generál Seyyed Abdolrahim Musáví. a dodal: "Sú si vedomí, že Iránska islamská republika a vodca to myslia vážne a splnia svoj sľub."

Najmenej 20 mŕtvych pri dopravnej nehode v Alžírsku
01 | 01 | 2021 | sefredaktor