Covid-19 sa bez príznakov nešíri, zistili čínski vedci na vzorke 10 miliónov ľudí
02 | 01 | 2021 I editor01hd
Medzi takmer 10 miliónmi testovaných osôb v čínskom Wu-chane našli vedci iba 300 prípadov prenosu bez príznakov. U žiadnej nimi kontaktovanej osoby sa navyše nezistil ani jeden nový prípad nakazenia. Uviedol Nature.com.

Štúdia publikovaná v novembrovom čísle roka 2020 uznávaného vedeckého časopisu Nature Communications skúmala 9 899 828 obyvateľov čínskeho mesta Wu-chan. Uskutočnila sa medzi 14. májom a 1. júnom 2020. Výsledky dokázali takmer absolútnu nemožnosť akéhokoľvek asymptomatického, teda bezpríznakového prenosu vírusu Covid-19.

Predmetnú štúdiu urobilo 19 vedcov z Huazhong University of Science & Technology vo Wu-chane.

Štúdia s názvom Post-lockdown SARS-CoV-2 na skríning nukleových kyselín u takmer 10 miliónov  obyvateľov čínskeho Wu-chanu hodnoverne vyvrátila presadzovanú teóriu prenosu bez príznakov.

Výsledky štúdie odhalili, že z takmer 10 miliónov skúmaných ľudí sa našlo iba 300 prípadov prenosu bez príznakov. Pri použití sledovania kontaktov, ktoré prišli do styku s týmito 300 prípadmi, nebol navyše u žiadnej z kontaktovaných osôb zistený ani jeden prípad Covid-19.

„Celkovo bolo vysledovaných 1 174 blízkych kontaktov s bezpríznakovými pozitívnymi prípadmi. Všetky mali negatívny test,“ uviedla štúdia.

Pacienti bez príznakov a ich kontakty boli izolovaní na obdobie nie kratšie ako dva týždne. Výsledky zostali rovnaké. „Žiadny z nájdených bezpríznakových pozitívnych prípadov ani ich blízke kontakty nezačali mať príznaky choroby. Tiež sa nenašli novo potvrdení pozitívni počas izolačného obdobia,“ zistila štúdia.

Ďalšie skúmanie študovaných osôb odhalilo, že „vírusové kultúry“ v pozitívnych aj opätovne pozitívnych bezpríznakových prípadoch boli negatívne. To potvrdzuje, že v tejto štúdii nebol zistený žiadny „životaschopný vírus“ v pozitívnych prípadoch.

Vekové rozpätie tých, u ktorých sa zistilo, že sú bez príznakov, bolo medzi 10 až 89 rokov. Bezpríznaková pozitívna miera bola najnižšia u detí alebo dospievajúcich vo veku do 17 rokov. Najvyššia miera sa zistila u ľudí starších ako 60 rokov.

Štúdia tiež s vysokou spoľahlivosťou dokázala, že v dôsledku oslabenia samotného vírusu boli nové nakazené osoby bez príznakov a s nižšou vírusovou záťažou ako predtým nakazené prípady.