Špióni na oblohe! Rusko obviňuje NATO so zvýšenej vzdušnej aktivity blízko svojich hraníc
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Ruskí operátori radarov majú za sebou rušný rok. V roku 2020 sledovali viac ako milión letov. Z toho bolo približne desať denne vojenských lietadiel, vrátane tajných špionážnych lietadiel pohybujúcich sa v blízkosti hraníc krajiny v Európe aj Ázii, informuje portál RT.




Ministerstvo obrany  informovalo, že v blízkosti ruského vzdušného priestoru zistilo v uplynulom roku okolo 2 900 bojových lietadiel a 1 100 prieskumných lietadiel. Podľa údajov napriek pandémii Covid-19 usporiadali rádiotechnické jednotky viac ako 100 taktických cvičení, v ktorých skúšali reakcie na vojenské lietadlá porušujúce vzdušný priestor krajiny.

V júni Moskva obvinila USA a členov vojenského bloku NATO z vykonávania „provokatívnych“ vzdušných cvičení cez ruské hranice vo východnej Európe. V rovnakom období preleteli nad Ukrajinou po prvý raz v histórii americké jadrové bombardéry B-1B. Rusko v reakcii na to aktivovalo protivzdušné rakety.

Generálny plukovník Sergej Rudskoj z generálneho štábu armády novinárom povedal, že generálnemu tajomníkovi aliancie Jensovi Stoltenbergovi bol zaslaný formálny list vyjadrujúci znepokojenie Ruska.

Rusko je naším najdôležitejším spojencom, tvrdí viac ako 50% Číňanov
Nie vždy si susedné krajiny medzi sebou vybudujú priateľstvo, avšak kvôli rastúcemu medzinárodnému napätiu sa Čína a Rusko značne zblížili, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Predstavitelia NATO tvrdia, že ich vlastní piloti vykonali najmenej 350 bojových letov v reakcii na ruské vojenské manévre. „V posledných rokoch sme zaznamenali zvýšenú úroveň ruskej vojenskej leteckej aktivity blízko hraníc Aliancie,“ uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescu. "Sme vždy ostražití."

Blok vedený USA tiež trvá na tom, že ruské lietadlá bežne lietali bez podávania letových plánov vypínali transpondéry, aby znížili viditeľnosť pre riadenie letovej prevádzky. Zástupca hovorcu ruského ministerstva zahraničných vecí Arťom Kozin však obvinenia odmietol a dodal: „Bohužiaľ nevidíme žiadne recipročné kroky od členských štátov NATO.“

Lenina zachránil ... kapitalizmus! Turisti jeho sochy proste milujú
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková