Časť poslancov preferenčne zanikajúcich Za ľudí môže skončiť v náručí SaS
01 | 01 | 2021 I

Vládne strany s výnimkou SaS zažívajú stret s realitou v podobe klesajúcej podpory voličov, ale situácia strany Za ľudí je výnimočná. O priazeň prišla okamžite po voľbách, keď sa z jej čela stiahol Andrej Kiska. Odvtedy nedokázala upútať pozornosť tak, aby ju verejnosť podľa prieskumov znovu poslala do parlamentu. Trend jej (ne)obľúbenosti zaznamenal portál webnoviny.sk.


Ak sa Za ľudí nepodarí zastabilizovať nad hranicou piatich percent, ktorá zaručuje účasť v parlamente, nevyhne sa debatám, v akej podobe prežije. V horšom prípade viacerí jej poslanci odídu do iných strán a Za ľudí čaká zánik. Už na začiatku tejto parlamentnej sezóny sa v politickom zákulisí hovorilo, že niektorí poslanci dostali ponuku na prestup do SaS.

Poslanec Tomáš Valášek  hovorí, že keby nevidel nádej, že preferencie Za ľudí porastú, tak asi by už v nej nebol. Podľa neho bolo jasné, že odchodom Kisku a príchodom novej predsedníčky Veroniky Remišovej sa veci rýchlo nezmenia. „Andrej bol nielen menom, ale aj tvárou strany. Mal takú veľkú rozpoznateľnosť na Slovensku, že nikto mu nemohol konkurovať,“ povedal Valášek portálu webnoviny.sk. Nespokojnosť v strane začne rásť, ak sa nezačnú meniť jej preferencie, konštatoval.

Podľa Valáška bolo jasné, že nech príde ktokoľvek, bude musieť značku strany tak trochu budovať odznovu, pretože stratila veľkú časť voličov, ktorí volili Kisku. „Nečakali sme po augustovej výmene predsedu, že skočíme na osem percent,“ poznamenal poslanec.

Veroniky Remišová povedala, že OĽaNO a SaS svojimi nezmyselnými spormi a zlyhaniami pri riešení koronakrízy už tak zlú situáciu iba zhoršujú, nevidí preto dôvod, prečo by niekto do týchto strán od Za ľudí prestupoval.

Strane Za ľudí sa nepodarilo presadiť regionálny princíp protipandemických opatrení, tvrdí Remišová
Strane Za ľudí sa na zasadaní Ústredného krízového štábu nepodarilo presadiť regionálny princíp protipandemických opatrení. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | SITA


„Ale sme slobodná strana, nikoho nebudeme držať nasilu, hoci by tým poškodil dobré výsledky, ktoré máme v reforme justície alebo reforme riadenia eurofondov. Vieme, ako dopadla vláda Ivety Radičovej a akú katastrofu to Slovensku na dlhé roky prinieslo,“ povedala webnovinám Remišová.

Podľa nej si každý musí zvážiť, či sa chce na takom scenári podieľať.

Remišová v súvislosti s preferenciami strany, ktoré sa pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti, poukázala na to, že je súčasťou vlády, ktorá nastúpila v mimoriadne ťažkej situácii počas pandémie koronavírusu. Podľa nej v celej Európe vlády zavádzajú podobné obmedzenia a všade sú už ľudia unavení a zneistení.

„V takomto ťažkom období je stagnácia preferencií od volieb pochopiteľná. Zároveň nechceme byť populistická strana, nebudeme ľudí cynicky klamať o tom, ako treba opatrenia uvoľňovať v čase, keď sa v celej Európe sprísňujú, pretože zdravotníctvo je na pokraji kolapsu,“ povedala s náznakom iných problémov v koalícii Veronika Remišová.

Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako Ministerstvo financií, tvrdí Remišová
Strana Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako Ministerstvo financií (MF) SR. V reakcii na predstavenie dokumentu Moderné a úspešné Slovensko, z ktorého sa má zostaviť plán obnovy, to uviedla predsedníčka strany a... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | TASR