Zomrel herec Ladislav Mrkvička. Zahviezdil napríklad v Majorovi Zemanovi
28 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Vo veku 81 rokov zomrel divadelný a filmový herec Ladislav Mrkvička. Potvrdil to hovorca Českého národného divadla, členom činohry ND bol Mrkvička od roku 1991. Mrkvička si zahral desiatky úloh vo filme aj v divadle, bol tiež významným dabérom, informuje portál Sedmička.


Tento rok získal Českého leva za výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Staříci. Minulý rok sa stal držiteľom Ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra. Podľa serveru iDNES.cz Mrkvička zomrel po dlhom boji s Parkinsonovou chorobou, ktorá mu už nedovoľovala pracovať.

Mrkvičkove hviezdne divadelné okamihy začali v roku 1977 nástupom do Divadla Na zábradlí. Do širšieho diváckeho povedomia sa dostal vďaka úlohe rotmajstra Vyskočila v Sequensovej vojnovej dráme Atentát a počas 70. a 80. rokov sa vypracoval v jedného z najviac obsadzovaných českých hercov vo filme.



Jaroslav Soukup ho napríklad obsadil do snímky Dostihy, kde hral džokeja, rovnakú rolu si zahral aj v populárnom televíznom seriáli Dobrá voda. Zahral si tiež v niekoľkých kriminálnych filmoch.

Rozporuplným momentom v jeho kariére bola rola nadporučíka Stejskala v Sequensovom kontroverznom normalizačnom seriáli Tridsať prípadov majora Zemana. Naposledy sa Mrkvička dostal do širšieho povedomia rolami v oboch sériách úspešného seriálu Policie Modrava (2015 a 2017) alebo v drámach Piknik (2014) a Vtedy v raji (2016).

https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/17/zomrel-herec-anton-vaculik-%e2%80%a079-kratko-pred-oslavou-narodenin/

Mrkvička si srdcia divákov získal skromným a nenápadným herectvom. Za svoju dlhú kariéru si vyskúšal tie najslávnejšie divadelné úlohy a jeho záber pred filmovou kamerou bol tiež obsiahly - hral v drámach, komédiách, rozprávkach, detektívkach a v rade seriálov.

Okrem herectva bol Mrkvička tiež významným dabérom, nahovoril napríklad Matúša vo slávnych komédiách o Šimonovi a Matúšovi a jeho zaujímavý hlas mohli poslucháči počuť aj v rozhlase. V roku 2012 získal cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

Monika Beňová predviedla svoj luxusný domov i zmysel pre Vianoce
Europoslankyňa a čerstvá mamička Monika Beňová (52) sa pochválila priaznivcom na sociálnych sieťach svojou domácou vianočnou výzdobou i rodinou. Páni, tá ma ale vkus! Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Timotej Dudka