Kto bude ďalší ruský prezident? Žirinovskij má svoje typy
28 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Vodca druhej najväčšej ruskej opozičnej strany vymenoval osem kandidátov, o ktorých sa domnieva, že s najväčšou pravdepodobnosťou nahradia vo funkcii ruského prezidenta Vladimira Putina. Do zoznamu sa s humorom pridal aj on sám, informuje portál RT. 




Žirinovský, ktorý je známy svojou vášnivou vlasteneckou rétorikou a konfrontačným štýlom, je najpopulárnejšou ruskou politickou osobnosťou mimo vlády. Podľa nedávneho prieskumu Levada bol jeho „rating dôvery“ 13%. To je štyrikrát viac ako popularita západne orientovaného Alexeja Navaľného (3 percentá).

Počas rozhovoru s Vladimirom Solovievom na televíznej stanici Rusko 1 v nedeľu večer Žirinovský zverejnil zoznam ruských politických činiteľov, vrátane jednej ženy a jedného bývalého prezidenta, ktorí môžu byť nástupcami Putina v Kremli. Nacionalista je už takmer tri desaťročia v ruskej politike ako líder Liberálnodemokratickej strany Ruska a má predpoklady na relevantný odhad.

Prvým kandidátom, ktorého vymenoval Žirinovskij, je premiér Michail Mišustin, bývalý daňový úradník, ktorý sa v januári stal šéfom vlády. Mišustin, ktorý predtým nebol známy veľkej väčšine obyvateľstva, sa rýchlo stal uznávanou osobnosťou a v hodnotení dôvery je teraz hneď za Putinom.

Občiansku novinárku odsúdili na 4 roky za správy z Wu-chanu
Čínsku občiansku novinárku Čang Čan odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu, počas prvotných fáz šírenia nákazy. Oznámil to jej právnik, informovala agentúra... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr


Žirinovský tiež spomenul Sergeja Šojgua, ktorý je medzi najpopulárnejšími. Je súčasným ministrom obrany a predtým bol guvernérom moskovského regiónu. Šojgu pochádza z republiky Tyva ležiacej na hranici s Mongolskom a je jedným z mála predstaviteľov ruských etnických menšín na najvyšších úrovniach vlády.

Ďalším na zozname je Sergej Naryškin, bývalý politik, ktorý je teraz riaditeľom ruskej zahraničnej spravodajskej služby, čo je ekvivalent CIA v Rusku. Naryškin je v podobnom veku ako Putin a je už nejaký čas v najvyšších úrovniach ruskej vlády. Predtým bol podpredsedom vlády, šéfom prezidentskej administratívy a predsedom Štátnej dumy.

Na Žirinovského zozname je aj súčasný predseda parlamentu Vjačeslav Volodin, bývalý podpredseda vlády, bol Putinovým blízkym spolupracovníkom a dlho sa o ňom hovorilo, že má prezidentské ambície.

Merkelová už nie je najpopulárnejšia v Nemecku
27 | 12 | 2020 | TASR


Žirinovský tiež vymenoval moskovského starostu Sergeja Sobjanina. Jemu sa pripisuje zásluha za transformáciu mesta počas jeho 10-ročného funkčného obdobia, keď investoval miliardy do infraštruktúry a kozmetických zmien. Nedávny prieskum Moskovčanov ho zaradil medzi obyvateľov mesta, ktorému dôverujú viac ako Putinovi.

Na zozname ôsmich možných kandidátov bola iba jedna žena - Valentina Matvijenková. Matvijenková je senátorkou a predsedkyňou ruskej hornej komory. Funkcie sa ujala po osemročnom pôsobení vo funkcii guvernérky Petrohradu.

Najmladšou osobou, ktorú Žirinovský pomenoval, je iba 48 ročný Alexej Djumin, súčasný guvernér regiónu Tula, vzdialeného 200 km od Moskvy. Predpokladá sa, že Djumin má v medzinárodnom meradle rozhodujúcu úlohu pri anexii Krymu v roku 2014, čo však poprel. Pred pôsobením v Tule bol námestníkom ministra obrany.

Členské štáty EÚ schválili pobrexitovú obchodnú dohodu s Britániou
Členské štáty Európskej únie v pondelok jednohlasne schválili predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr


Konečné meno na zozname je bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, Putinova dlhoročná pravá ruka. Medvedev je oveľa menej populárny ako jeho mentor a svoju úlohu premiéra minulý rok opustil, aby sa stal podpredsedom Rady bezpečnosti. V decembri ruský prieskum verejnej mienky označil jeho rezignáciu za najlepšiu politickú udalosť roku 2020.

Napriek uvedeniu mnohých ďalších kandidátov Žirinovskij predpovedal, že ani jeden z týchto ôsmich sa nestane ďalším ruským vodcom. Namiesto toho podľa neho budúcim prezidentom bude niekto, na koho „celá krajina čaká viac ako 34 rokov“ - on sám.

V Číne sa zvýši počet staníc 5G na 1,7 milióna
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková