Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o obchodnej dohode medzi Britániou a Úniou
25 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V piatok o 10.30 h zasadol Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER II) s cieľom posúdiť podmienky pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a euroblokom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckého predsedníctva v Rade EÚ Sebastiana Fischera.


Obchodná dohoda, ku ktorej dospeli vo štvrtok vyjednávači Veľkej Británie a EÚ, má podľa Fischera 1246 strán. Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa teraz musia rozhodnúť, či sú podmienky zmluvy pre ich príslušné krajiny prijateľné.

Veľvyslancov informuje v priebehu piatka o podrobnostiach rokovaní s Britániou hlavný vyjednávač EÚ pre Brexit Michel Barnier, uviedol Fischer. Dodal, že posúdenie dokumentu bude trvať niekoľko dní.

Nemecko potvrdilo prípad nákazy novým kmeňom koronavírusu
Nový kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý nedávno odhalili v Británii, sa po prvý raz potvrdil aj v Nemecku. Nákazu zistili u ženy, ktorá pricestovala minulú nedeľu do spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko zo Spojeného kráľovstva. Informovala o... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Britský parlament plánuje hlasovať o ratifikácii spomínanej dohody 30. decembra. Očakáva sa, že poslanci zmluvu schvália, keďže prechodné obdobie, počas ktorého Británia zostáva súčasťou jednotného trhu a colnej únie, sa skončí 31. decembra, píše DPA.

Európsky parlament (EP) rozhodne o ratifikácii obchodnej dohody s najväčšou pravdepodobnosťou až v novom roku, čo znamená, že dovtedy sa bude pravdepodobne predbežne uplatňovať, komentuje DPA.

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo.

Nielen vakcína, boj proti koronavírusu je teraz v mnohých ohľadoch úspešný
Ako sa blížime ku koncu roku 2020 si môžeme všimnúť, ako obrovský pokrok urobila veda za posledných desať mesiacov. Od tohtoročného januára vedci získali ďaleko lepšie porozumenie toho, ako sa Covid-19 šíri a ako vírus zvládať, píše portál... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Timotej Dudka