Čo všetko je súčasťou dohody medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ?
25 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Spojené kráľovstvo a Európska únia dospeli k dohode, ktorá opisuje budúcnosť obchodných vzťahoch po brexite, avšak čo všetko je súčasťou tejto dohody? Informuje portál RT.


Komplexný dokument, ktorý má asi 2 000 strán, obsahuje všetko od certifikácie lekárov až po rybárstvo a poskytuje základ pre rozsiahlu hospodársku, bezpečnostnú a politickú spoluprácu.

Ako bude vyzerať obchod medzi Veľkou Britániou a EÚ v budúcnosti?

V mnohých ohľadoch zostane hospodárska činnosť medzi blokom a jeho bývalým členským štátom nezmenená. Dohoda požaduje voľný obchod medzi oboma stranami. To znamená bezcolnú a kvótovú hospodársku spoluprácu.

Britskí výrobcovia a producenti však budú musieť dodržiavať štandardy a predpisy Veľkej Británie aj EÚ, čo znamená, že Briti budú musieť naďalej postupovať podľa pokynov z Bruselu, ak chcú obchodovať s blokom.

Pokiaľ bude Spojené kráľovstvo súčasťou jednotného trhu bloku, nebudú sa uplatňovať colné a regulačné kontroly.

Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o obchodnej dohode medzi Britániou a Úniou
V piatok o 10.30 h zasadol Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER II) s cieľom posúdiť podmienky pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a euroblokom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckého predsedníctva v Rade EÚ... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Kto teda vyhral spor o kontroverzný rybolov?

O rybolovných právach, ktoré sa stali horúcou politickou otázkou pre obe strany, sa čoskoro bude rokovať každoročne, pretože Spojené kráľovstvo sa stiahne z pravidiel bloku, ktoré určujú, kto môže kde loviť.

Plavidlá EÚ budú mať stále povolený vstup do britských vôd, ale ich kvóty na ročný obrat sa v priebehu nasledujúcich päť a pol roka znížia o 25 percent.

Budú teraz občania Spojeného kráľovstva potrebovať vízum na prácu alebo štúdium v ​​EÚ?

Držitelia britských pasov už nebudú môcť pracovať alebo študovať v EÚ bez víz. Od Britov sa bude vyžadovať vízum, ak zostanú v bloku viac ako 90 dní. Nové pravidlá odrážajú podobné dohody, ktoré má EÚ s USA a ďalšími krajinami.

Britskí lekári, zdravotné sestry, architekti, zubní lekári a ďalší odborníci vyžadujúci certifikáciu si budú musieť vyhľadať uznanie od štátu EÚ, v ktorom chcú pracovať, na rozdiel od automatického schvaľovacieho procesu udeleného občanom EÚ.

Brexit nebude až taký tvrdý. EÚ a Británia dospeli k dohode
Európska únia (EÚ) a Británia oznámili, že dospeli k obchodnej dohode. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čo ešte dohoda zahŕňala?

Aj keď je dohoda predovšetkým obchodnou dohodou, v skutočnosti sa dotýka mnohých kritických otázok vrátane bezpečnosti a presadzovania práva.

Cezhraničné policajné vyšetrovania a operácie presadzovania práva budú pokračovať, avšak Spojené kráľovstvo už nebude súčasťou systému európskeho zatýkacieho rozkazu a nebude sa s ním zaobchádzať ako s riadnym členom Agentúry Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva, známej ako Europol.

Čo sa stane, ak v budúcnosti dôjde k obchodným sporom medzi oboma stranami?

Dohoda uznáva, že medzi obchodnými stranami budú nepochybne existovať nezhody. Dohoda požaduje, aby arbitrážny tribunál pomáhal pri urovnávaní obchodných sporov, a umožňuje zmluvným stranám požadovať náhradu škody, ak bude neskôr rozhodnuté o neprimeraných alebo nespravodlivých krokoch tribunálu.

Bude existovať aj riadiaci výbor medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ, ktorý bude mať za úlohu implementovať a presadzovať všetky aspekty novej dohody.

Rusko ide vlastnou cestou a to Západ desí
Podľa ruského politológa Ruslana Ostaška vytvárajú americké a európske elity klamlivý svet nazývaný demokracia. V skutočnosti ale zaobchádzajú s ľuďmi ako s nesvojprávnym stádom. Uviedol Planet-today.ru. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič