Vatikán: použitie vakcín proti Covid-19, ktoré sú vyrobené z plodových buniek z potratov, je etické
23 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Vatikánska Kongregácia pre náuku viery (CDF) vo svojom pondelňajšom vyhlásení uviedla, že pre rímskokatolíkov je etické používať vakcíny proti koronavírusu, ktoré využívajú bunky z potratených plodov, informuje portál RT.


V dokumente schválenom pápežom Františkom 17. decembra Kongregácia uviedla, že je možné použiť všetky vakcíny, ktoré sú uznané ako klinicky bezpečné a účinné.

Katolícka cirkev schvaľuje použitie vakcín vyrobených pomocou plodových buniek pochádzajúcich z dvoch plodov potratených v 60. rokoch, uviedol portál Vatican News.

"Je morálne prijateľné používať vakcíny proti Covid-19, ktoré vo svojom výskume a výrobnom procese používali bunky z potratených plodov," prehlásila Kongregácia pre náuku viery (CDF).

Pfizer a Moderna preveria svoje vakcíny po objavení nového variantu koronavírusu
Spoločnosti Pfizer a Moderna preverujú, či ich vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 sú účinné aj v prípade jeho zmutovanej verzie, ktorá sa nedávno zistila vo Veľkej Británii a niekoľkých ďalších krajinách. Uviedla to v utorok televízia CNN... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020


Konštatujúc, že ​​existuje vážne nebezpečenstvo vo forme „nekontrolovateľného šírenia závažných patologických látok“, CDF zdôraznila, že očkovanie nie je morálnou povinnosťou a musí byť dobrovoľné.

„Ak však nebudú existovať iné prostriedky na zastavenie alebo dokonca zabránenie epidémie, môžeme odporučiť očkovanie, najmä na ochranu najslabších,“ ďalej poznamenala CDF.

Kongregácia dodala, že farmaceutický priemysel a vlády by mali zabezpečiť, aby účinné a eticky prijateľné vakcíny boli dostupné pre najchudobnejšie krajiny.

Pápež František, ktorý odsúdil „vakcínový nacionalizmus“, vyzval hlavy štátov, aby „zabezpečili prístup k vakcínam proti Covid-19 a k základným technológiám potrebným na starostlivosť o chorých, chudobných a tých, ktorí sú najzraniteľnejší“.

Tehotné ženy by sa nemali očkovať vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech, upozorňuje Európska agentúra pre lieky
Po schválení vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech Európska agentúra pre lieky (EMA) varovala, že by sa mala podávať tehotným ženám iba v určitých prípadoch, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár