Cíti Ján Počiatek problémy? Rýchle zbavovanie sa majetku to naznačuje
23 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Exministra Počiatka zviditeľnila jeho miliónová vila v Cannes aj nahrávka s Trnkom. Prečo sa teraz zbavuje svojho majetku, ktorý prepísal aj na dcéru?


Exminister financií a dopravy vo Ficových vládach Ján Počiatek takmer upadol do zabudnutia. Zviditeľniť sa mu opäť podarilo najskôr nahrávkou nájdenou v takzvanom Kočnerovom trezore. Video zhotovené údajne v roku 2009 tajným nahrávacím zariadením umiestneným v kancelárii bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku obletelo Slovensko. Do povedomia sa dostal aj pred voľbami, keď jeho viac ako trojmiliónovú vilu na francúzskom pobreží navštívi vtedajší opozičný poslanec a dnes premiér Igor Matovič, uvádza portál hnonline.sk.
Na majetok mu polícia zatiaľ nesiahla, preto ho rýchlo prepisuje

Na video zázname Počiatkovho rozhovoru s Trnkom je vidieť i počuť, ako menovaní páni v uvoľnenej atmosfére debatujú o rôznych témach, mimo iné aj o kauze Lemikon, kvôli ktorej prišlo Slovensko o 13 miliónov eur. Počiatek až niekoľko týždňov po medializovaní nahrávky priznal, že ho v tejto veci vypočula polícia. Odvtedy ale už uplynul temer rok a okolo exministra, presnejšie okolo jeho majetku, sa začali diať zaujímavé veci. „Očakávame, že polícia a prokuratúra vykonajú bezodkladne všetky dostupné kroky, ktoré zabránia možnému prevodu majetku Jána Počiatka na iné osoby. Ján Počiatek sa na videonahrávke pri rozhovore s Dobroslavom Trnkom smeje, ako Ján Slota oklamal Roberta Fica a obral slovenských daňových poplatníkov o miliardy korún,“ apelovali ešte v januári 2020 na orgány činné v trestnom konaní predstavitelia Demokratickej strany krátko po tom, ako polícia zadržala Dobroslava Trnku. Jej vyjadrenia ale nepadli na úrodnú pôdu.

Na majetok bývalého ministra v hodnote niekoľkých miliónov eur polícia ani prokuratúra nesiahli. Verejne dostupné informácie však naznačujú, že isté kroky začal už podnikať samotný Ján Počiatek, ktorý sa spolu s manželkou zbavili sa začiatkom decembra  bytu v známom bratislavskom komplexe Bonaparte. Zadovážili si ho ešte v decembri 2011 a dnes je vlastníčkou tejto nehnuteľnosti s rozlohou zhruba 179 štvorcových metrov ich staršia dcéra Kristína. Na jej meno sú v katastri zapísané aj dva nebytové priestory a dve garážové miesta. Prečo sa manželia Počiatkovci rozhodli takto štedro obdarovať svoju dcéru, sa Hospodárskym novinám zistiť nepodarilo, pretože exminister na ich otázky nereagoval. Nie je ale vylúčené, že tak urobili pri príležitosti jej nedávnych 18. narodenín.

Počiatek priznal pravosť nahrávky s Trnkom
Bývalý minister financií za Smer-SD Ján Počiatek nepoprel pravosť videa, na ktorom rieši s Dobroslavom Trnkom, ako mediálne zvládnuť kauzu Tipos vs. Lemikon za viac ako 66 miliónov eur. Napísal to portál týždenníka Trend s odvolaním sa na... Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | SITA

Počiatek sa zbavuje majetku podobne ako Bödör a Zoroslav Kollár

Aktuálne dianie však navodzuje obavy, že v tom môže byť aj niečo iné, pretože denník Nový Čas pred pár dňami upozornil, že Počiatkovcov čaká v januári súd ohľadne zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva manželov z dôvodu podnikania. Takýto návrh sa zvyčajne podáva, aby si manželia zabezpečili ochranu spoločného majetku v prípade profesijných problémov, keďže za podnikateľskú činnosť ručí osoba celým svojím majetkom. Odborníci si ale myslia, že nie je vylúčené, že manželia sa podaním návrhu na zrušenie bezpodielového vlastníctva snažia zabezpečiť si svoj majetok aj pred prípadným zhabaním či exekúciou. A to môže byť práve aj prípad Jána Počiatka, pretože polícia vyšetrovanie obsahu nahrávky medzi Trnkom a Počiatkom stále preveruje.

Naznačuje to vyjadrenie jej hovorkyne Denisy Bárdyovej, ktorá sa k tejto veci odmietla bližšie vyjadriť, aby tak „,nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu účelu trestného konania“. V súčasnosti teda nie je známe, či má Ján Počiatek stále pozíciu svedka, v ktorej bol vypovedať ešte vlani, alebo ho polícia už začala trestne stíhať. Jeho súčasné konanie ale začína pripomínať správanie známeho nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra či vplyvného podnikateľa Zoroslava Kollára. Aj oni dvaja v minulosti zvolili rovnaký model ochrany svojich majetkov. Bödör niekoľko mesiacov pred zadržaním podal na súd návrh na zrušenie bezdpodielového spoluvlastníctva manželov, Kollár zas majetok prepísal na syna. Ako je známe, obaja dnes sedia vo vyšetrovacej väzbe, uvádza v závere portál hnonline.sk.

Počiatka čaká delenie majetku. Týka sa aj vily v Cannes?
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.