ĽSNS podala trestné oznámenie pre podozrenie z ovplyvňovania senátu Najvyššieho súdu SR
21 | 12 | 2020 I SITA

Podľa strany z neho vyplýva podozrenie, že bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a sudca Najvyššieho súdu SR (NS SR) Juraj Kliment mohli ovplyvňovať senát NS SR v konaní o rozpustení ĽSNS tak, aby ju najvyšší súd rozpustil. Informoval o tom hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica


Opozičná strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podala dnes na Krajskej prokuratúre v Banskej Bystrici trestné oznámenie za trestný čin zasahovania do nezávislosti súdu.

Päťčlenný senát správneho kolégia NS SR 29. apríla 2019 rozhodol, že ĽSNS bude pokračovať vo svojej činnosti. Senát zamietol žalobu generálneho prokurátora SR, ktorý žiadal rozpustiť stranu ešte v máji 2017. Argumentoval jej politickým programom a cieľmi.

Zástupcovia strany Mariana Kotlebu oponovali tým, že prokuratúra podala návrh na politickú objednávku, považovali to za šikanu. Súd pri vyhlásení rozsudku konštatoval, že politická strana neohrozuje demokratickú spoločnosť bezprostredne odvolávajúc sa na judikatúry vyšších súdov, že k rozpusteniu treba pristúpiť iba v krajných prípadoch. Senát tiež uviedol, že žalujúca strana neuviedla konkrétne prípady, v ktorých porušuje Kotlebova strana Ústavu SR či inú legislatívu.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj Najvyšší súd SR.