EÚ môže stratiť prístup do nórskych vôd, ak nedosiahne dohodu do konca roka
16 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Nórsky minister pre rybolov a morské plody varoval Brusel a Londýn, že nórske vody budú pre rybárov z EÚ a Spojeného kráľovstva uzavreté, pokiaľ sa nedosiahne trojstranná dohoda o rybolove do 1. januára, informuje portál RT.


Minister pre rybolov a morské plody Odd Emil Ingebrigtsen v piatok uviedol, že rybárske plavidlá EÚ a Spojeného kráľovstva už nebudú mať prístup do nórskych vôd, pokiaľ nebude do konca mesiaca dosiahnutá dohoda medzi všetkými tromi stranami.

"Ak do 1. januára nedosiahneme dohodu, neotvoríme nórske hospodárske rybolovné zóny pre plavidlá z EÚ a Británie," uviedol Ingebrigtsen v parlamente s tým, že rozhovory sa kvôli prebiehajúcim rokovaniam o brexite oneskorili.

V septembri podpísali Spojené kráľovstvo a Nórsko prelomovú dohodu o recipročných právach na rybolov, ale Ingebrigtsen tvrdí, že táto dohoda nemôže vstúpiť do platnosti, pokiaľ sa s EÚ nedosiahne trojstranná dohoda.

Pašeráci migrantov využívajú pandémiu Covid-19, varuje Interpol
Interpol v rámci medzinárodnej operácie zameranej na potlačenie prevádzačských sietí pašerákov uväznil viac ako 200 osôb a varoval, že obchodníci s ľuďmi zneužívajú pandémiu Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Nie je samozrejmosťou, že túto dohodu uzavrieme do konca tohto roka," ďalej poznamenal Ingebrigtsen.

Nórsko nie je členom EÚ, ale rokuje o recipročných dohodách v záležitostiach, ako je rybolov. Rovnako ako britské vody, aj nórsky rybolov patrí k najbohatším na svete a pre európske plavidlá predstavuje veľmi atraktívnu oblasť.

Prístup EÚ k rybárstvu v Spojenom kráľovstve je oblasťou nezhôd medzi vyjednávačmi z Bruselu a Spojeného kráľovstva v rozhovoroch o obchodnej dohode po brexite. Londýn trvá na tom, že by mala mať kontrolu nad svojimi vlastnými vodami.

EÚ má v pláne znížiť emisie do roku 2030 o 55 percent
Vedúci predstavitelia EÚ si stanovili nový cieľ, v ktorom znížia emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár