Českí experti o fake news a vedľajších účinkoch vakcíny
14 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Ako píše portál Magazín Plus, nákaza sa šíri naprieč celým svetom a ako jediné dostupné riešenie sa javí očkovanie vakcínou. Sú informácie o jej vedľajších účinkoch len fake news?


Pandémiu koronavírusu možno zastaviť iba očkovaním, zhodujú sa odborníci. Možné vedľajšie účinky u vakcíny proti koronavírusu nepovažuje za zásadný problém český exminister zdravotníctva Roman Prymula.

Vedľajšie účinky sú zvyčajne jednodenného rázu. Podľa Prymulových slov ide napríklad o bolesti ramien, únavu či zvýšené teploty. "V tejto chvíli je to jediná cesta ako zastaviť opatrenia, ktoré nás prenasledujú už desať mesiacov," uviedol epidemiológ pre CNN Prima News.

Slovensko už má jasnú vakcinačnú stratégiu. Ako a kto sa bude musieť očkovať?
Slovensko v piatok prijalo stratégiu postupného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách. V piatok o tom po rokovaní... Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ministerstvo zdravotníctva plánuje dobrovoľné očkovanie, čo môže byť podľa Prymulu problém. "Bude to  náročné a dúfam, že kampaň sa výrazne zlepší, aby dosiahla na cieľové skupiny v populácii," povedal. Podľa exministra zdravotníctva a terajšieho poradcu českého premiéra Andreja Babiša je potrebné, aby celá Európska únia zaviedla systém, ktorý by bežným občanom ukázal, že im dobrovoľné očkovanie prinesie výhody.

Fake news o škodlivosti vakcíny sa šíria internetom pomerne rýchlo. Nedôvera k vakcíne podľa biochemika Jana Konvalinku rastie práve kvôli tlaku zámerne vypúšťaných dezinformácií a lží. Experti považujú tieto fake news za veľmi nebezpečné a život ohrozujúce.

Nezmysly o tom, že vakcíny obsahujú potratené ľudské plody, že budú meniť DNA ľudí, ktorí si ich budú aplikovať, že slúžia k ovládnutiu ľudstva prostredníctvom akýchsi čipov - to všetko sú síce ľahko vyvrátiteľné, ale nebezpečné nezmysly, ktoré môžu nepriamo zabiť tisíce ľudí, ak im uveria. "V posledných dňoch som doslova zavalený konšpiračnými textami," uviedol biochemik Konvalinka.

Prečo bola vakcína Pfizer povolená vo Veľkej Británii, ale zatiaľ nie v USA
Veľká Británia sa tento týždeň stalo prvou krajinou, ktorá povolila vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer na núdzové použitie, čo pravdepodobne zvýši tlak na Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby rýchlo urobil to isté,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Teraz sú podľa Konvalinku dostupné len tri možnosti. "Žiť s rúškami, pozorovať úzkostlivo počet mŕtvych a obsadenosť nemocníc a raz za pár mesiacov celú krajinu na pár týždňov zatvoriť. Alebo epidémiu ignorovať a nechať zomrieť ďalšie desaťtisíce ľudí, ktoré nedokážeme ochrániť. Alebo rýchlo preočkovať veľkú časť populácie a konečne z vírusu urobiť len otravnú chrípku," uviedol Konvalinka.

Nič lepšie než očkovanie podľa neho zatiaľ veda proti infekčným chorobám nevymyslela. "Ten dvesto rokov starý trik Edwarda Jennera už zachránil stovky miliónov životov, a keď mu dáme šancu, zachráni aj nás. Tie vakcíny pripravujú najlepšie mozgy tejto planéty. Akonáhle budú schválené nezávislými regulačnými orgánmi v Spojených štátoch a EÚ, nechám sa zaočkovať," uviedol Konvalinka na záver.

Epidémia rozbije infraštruktúru spoločnosti. Aj slabšia vakcína je benefit, tvrdí virologička
Spoločnosť Pfizer oznámila, že jej experimentálna vakcína proti Covid-19 má viac ako 90-percentnú účinnosť. "Je to nádejná správa, ale ešte to nie je definitívne," tvrdí virologička Ruth Tachezy. Rozhovor priniesol portál... Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Timotej Dudka