Rakúsky politik urobil test s Coca-colou, ten vyšiel pozitívne. Experti to spochybnili
13 | 12 | 2020 I Petra Demková

Sociálnymi sieťami sa tento týždeň šírilo video, na ktorom rakúsky politik Michael Schnedlitz priamo v parlamente urobil test na koronu s Coca-colou a ten vyšiel pozitívne. Politik chcel poukázať na zbytočné míňanie peňazí daňových poplatníkov. Teraz sa k testu vyjadrili odborníci. Tvrdia, že zabudol v teste urobiť dôležitý medzi-krok, píšu Hospodárske noviny.


 „Pán predseda, máme tu problém,“ otočil sa triumfálne po teste Schnedlitz na predsedu Národnej rady, „v budove je koronavírus," dodal. „Dôkaz, že hromadné testy neprinášajú vôbec nič,“ zvolal víťazoslávne. Na svojom facebookovom profile neskôr kritizoval masové testovanie a dodal, že vláda vyhodí desiatky miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov práve na tieto testy. Podľa politika pokus demonštruje zbytočnosť masového testovania na koronavírus. Michael Schnedlitz opakovane kritizuje plytvanie „desiatok miliónov peňazí daňových poplatníkov" za testy.

Liek proti Covidu existuje už dlho a funguje!, tvrdí Mesík
“Nie vakcína, ktorá možno príde niekedy na jar, ale liečba rozhodne o tom, či tu budú nielen cez Vianoce, ale aj po celý január, február, marec aj apríl zbytočne zomierať stovky a tisícky ľudí,” hovorí odborník s medicínskym vzdelaním Juraj... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Prevzatý článok / Ivan Brožík


Podľa odborníkov však experiment nič nedokazuje, ako informujú Hospodárske noviny. „Všetky momentálne dostupné rýchle antigénové testy musí vykonávať (vyškolený) zdravotnícky personál," zdôrazňuje podľa HN nemecký Inštitút Roberta Kocha. Podľa portálu RND.de je politikov pokus dokázať neúčinnosť testov priamo ukážkovým príkladom, prečo by nepovolaní jedinci nemali testy vykonávať. Schnedlitz totiž zabudol test pred použitím dať do pufrovacieho roztoku. „Účelom je vybalansovať všetky možné rušivé faktory, ako je hodnota kyslého pH koly,“ vysvetľuje virológ Martin Stürmer z IMD Labor Frankfurt.



Kola s hodnotou pH 2,5 je veľmi kyslá a ľahko by zničila protilátky, obsiahnuté v antigénovom teste, čím by spôsobila jeho sfarbenie. Nemecký denník Die Welt podotýka, že test od Dialabu by mal byť vykonaný so vzorkami z nosa, „kam žiadna kola naozaj nepatrí“. Ak sú vzorky brané z úst jedinca, ktorý sa napil koly, pufor by mal byť schopný kyslosť látky odfiltrovať. Výskumníci odporúčajú pred otestovaním jednu hodinu nefajčiť, nepiť a nejesť.

Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka