Dobrá správa: Ak chcete aby Sputnik V účinkoval, nemusíte sa vzdať alkoholu
09 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Ruský lekár, ktorý stojí za vakcínou proti koronavírusu Sputnik V, poprel údajnú potrebu dlhodobej abstinencie alkoholu, aby tento liek zaúčinkoval. Varoval však, že nadmerné "chlastanie" nikdy nerobí dobre, informuje portál RT.




Alexander Gintsburg, ktorý stojí v čele ruského inštitútu Gamaleja, ktorá vakcínu vyvinula, sa v stredu zaoberal horúcou témou a zverejnil vyhlásenie týkajúce sa údajného zákazu alkoholu. "Samozrejme, nehovoríme o úplnom zákaze alkoholu počas očkovania. Toto je iba rozumné obmedzenie spotreby, kým si telo nevytvorí vlastnú imunitnú odpoveď na infekciu koronavírusu,“ uviedol a dodal: "Dôrazne však odporúčame, aby sa každý po injekcii zdržal konzumácie alkoholu tri dni."

Gintsburg poznamenal, že nadmerná konzumácia alkoholu môže poškodiť imunitný systém a ovplyvniť účinnosť akejkoľvek vakcíny. Divoké špekulácie okolo údajnej potreby zdržať sa pitia alkoholu počas imunizačného procesu, čo je asi dvamesiace, odštartovali začiatkom tohto týždňa po vyjadreniach ruskej hlavnej lekárky Anny Popovej.

Po užití vakcíny nastala paralýza tváre
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Popová tvrdila, že je „absolútne nevyhnutné“ prestať piť najmenej dva týždne pred podaním prvej dávky vakcíny Sputnik V, a potom sa celých šesť týždňov zdržať alkoholu, aby ste si boli istý, že vakcína funguje.

Dobrá správa pre alkoholových fajnšmekrov prichádza v čase, keď Rusko začína program masovej imunizácie proti koronavírusu. V sobotu získali prístup k vakcíne prví Moskovčania mimo klinických štúdií.

Sputnik V bola prvá vakcína proti koronavírusu vyvinutá na svete, ktorá bola zaregistrovaná už v auguste. Ďalšia ruská vakcína s názvom EpiVacCorona bola vyvinutá Novosibirským vektorovým centrom.

Máte alergiu? Na vakcínu zabudnite
Ľudia, ktorí majú v anamnéze výrazné alergické reakcie, by nemali dostávať vakcínu na Covid, informoval Regulačný úrad pre lieky po tom, čo sa v stredu objavili príznaky u dvoch pracovníkov NHS. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková