NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
08 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou.


Ruská federácia venuje pozornosť posilneniu prítomnosti vojensko-politického bloku štátov NATO v tomto regióne. Prípadný konflikt podľa odborníkov v súčasnosti nemožno vylúčiť. Téme sa venuje portál vpk.name.

Vedenie ruských ozbrojených síl prijíma opatrenia v reakcii na zhromažďovanie síl NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou, uviedol veliteľ pobaltskej flotily admirál Alexander Nosatov.

Z týchto opatrení pripomenul aj vznik divízie s motostreleckými, delostreleckými a tankovými plukmi.
„V reakcii na túto hrozbu je vedenie ozbrojených síl nútené prijať odvetné opatrenia. Jedným z nich bolo vytvorenie plnohodnotnej motorizovanej streleckej divízie, ktorá sa stala súčasťou armádneho zboru pobaltskej flotily," uviedol Nosatov pre noviny Krasnaja Zvezda.

Najväčšie riziko pre NATO prichádza zvnútra - cez Turecko (Chr. von Marrschall)
Aliancia funguje ako navigačný systém so zastaralými mapami, jeho koncepcia je ešte z roku 2010. Naliehavo sa musí prispôsobiť budúcnosti, píše v komentári pre portál tagesspiegel.de. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Veliteľ flotily vysvetlil toto posilnenie predovšetkým nahromadením síl NATO v bezprostrednej blízkosti pozemných hraníc Kaliningradskej oblasti. Spresnil, že k hraniciam Ruskej federácie boli dislokované jedna obrnená, niekoľko mnohonárodných taktických práporov, ako aj ďalšie úderné jednotky a podjednotky vojsk Severoatlantickej aliancie.

V polovici minulého mesiaca plukovník Vladimir Anokin pre agentúru Izvestija uviedol, že v prípade agresie vojensko-politického bloku NATO v Kaliningradskej oblasti Rusko "vypne" systémy kontroly nad nepriateľom v Poľsku, v pobaltských štátoch a nad Baltským morom. Inak povedané, oči aj uši obranných systémov NATO.

V tomto prípade, ako poznamenal, sa vytvoria podmienky, za ktorých nepriateľ nie je schopný vyhodnotiť operačné a taktické informácie. "Prostriedky elektronického boja budú chrániť veľký priestor a navyše budú operovať hlboko na území našich protivníkov," uviedol expert.

Napätie v Čiernom mori rastie, USA a NATO sa pripravujú na inváziu na Krym
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Koncom októbra hlavný vedecký pracovník Nadácie Jamestown (USA) Dr. Richard Hooker uviedol, že potenciálny vojenský konflikt medzi Ruskou federáciou a krajinami NATO v Baltskom mori povedie predovšetkým k strate Kaliningradskej oblasti.

Podľa autora sa Moskva na začiatku vojenského konfliktu pokúsi izolovať Litvu, Lotyšsko a Estónsko od mora a pevniny a bude sa tiež usilovať o ochranu námorných prístupov k Petrohradu. Najvýhodnejšia pozemná cesta do Kaliningradskej oblasti je zároveň podľa neho cez Bielorusko a Poľsko.

Uznávajúc veľkú silu ruských pozemných síl autor poukázal na zaostávanie v oblasti vojenského letectva Severoatlantickej aliancie. Zároveň bude Moskva vďaka vlastnej rozvinutej leteckej a protiraketovej obrane (PVO a protiraketová obrana) a nedostatočnému počtu lietadiel krajín aliancie v bojovej službe v regióne, ako zdôraznil expert, na začiatku kampane schopná poskytnúť veľmi spoľahlivú ochranu Kaliningradskej oblasti pred útokmi nepriateľov.

Výsledkom však bude, že Rusko podľa autorových predpovedí neodolá náporu nepriateľa a stratí enklávu predovšetkým kvôli nahromadeniu pozemných vojenských skupín USA a Poľska v regióne. Odborník dal silám NATO zhruba dva týždne na to, aby prerazili protivzdušnú obranu Kaliningradskej oblasti. Podľa jeho názoru budú potrebné ďalšie dva týždne na udržanie zajatých pozícií, kým nepríde ďalšia podpora.

NATO v Nemecku nacvičuje úplne nezmyselne jadrovú vojnu
Zdá sa, že nemecké vydanie časopisu Bild, ktoré často klame a šokuje čitateľov falošnými dojmami, hovorí tentoraz pravdu, čo potvrdzujú aj „vážne“ médiá. A podstata správy, ktorá bežným ľuďom pošteklí nervy, je príprava na... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Ivan Brožík