„Celý svet rieši COVID a my riešime pána premiéra alebo vzťahy v koalícii,“ šokuje Čaputová
08 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Riešenie koronakrízy sa na Slovensku stále viac stáva témou číslo jeden. A to najmä preto, že pokyny a nariadenia zo strany vlády sú stále chaotické a vlastne nikto poriadne nevie, čo a odkedy platí. Trpezlivosť už stráca aj hlava štátu.


Slovenský národ sa búri a už to vyzerá tak, že premiér Matovič v rukách opraty koronakrízy na Slovenku rozhodne pevne nedrží. Žiaci a študenti, zdravotníci, majitelia reštaurácií, fitnescentier, lyžiarskych stredísk, pendleri, ale aj mnohí iní akoby sa v nejasne spletenej sieti pandemických pravidiel stali vládnymi vazalmi, ktorí zo zmätočnej komunikácie len tápajú v tom, čo vlastne a odkedy platí, píše portál plus7dni.pluska.sk.
Vymeniť vládu v kompetencii nemá

Prezidentka to v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres povedala jasne. „Vnímam obrovský tlak aj na moju osobu a funkciu, aby som situáciu uchopila, vyriešila, dokonca na škále od vyhrážok cez prosby, aby som vymenila vládu, čo samozrejme, nie je možné. Toto v kompetencii prezident republiky jednoducho nemá,“ uviedla Zuzana Čaputová. Čo však v tejto situácii prezidentka môže, je iba pomenovať celú situáciu, a to aj urobila. Podľa hlavy štátu nikomu vo vláde nemožno uprieť snahu, no tá niekedy nestačí. „Potrebujeme jasný plán, nie chaos,“ dodala a priznala, že jej chýba racionálny a vecný postup krokov opretý o vedecké poznanie.

„My nemusíme objavovať koleso. Sú tu postupy, ktoré sa osvedčili u nás aj vo svete. Je tu vedecký konsenzus na to, čo je správne v tejto situácii robiť, tak to poďme urobiť a ja sa potom za taký plán postavím, ale keď tu je chaos, keď tu je opatrenie, ktoré platí chvíľu a ešte sa aj mení, nevidím krok dva a tri, ťažko môžem stáť za vládou a obhajovať jej opatrenia,“ skonštatovala Čaputová na margo boja proti pandémii na Slovensku.

Prezidentka Čaputová: Jasný odkaz Matovičovi aj Borisovi Kollárovi!
Na slovenskej scéne sa toho za posledné dni odohralo naozaj veľa. Reagovala na aj prezidentka Zuzana Čaputová. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Premiér si chce ujasniť kompetencie

Po mimoriadnom rokovaní vlády Matovič vyhlásil, že sa chce s prezidentkou čo najskôr stretnúť a ujasniť si ústavné kompetencie. Premiér opísal, že sa cíti ako z každej strany dohryzený pes. Vraj sa do neho „zakusli“ nielen médiá, opozícia, ale dokonca aj koaličný partner. „Ja som pre ľudí ten najhorší pes, ktorý im chce ubližovať, hoci ja len chcem tú najjemnejšiu cestu ako prežiť Vianoce,“ bránil sa Matovič tým, že buď bude plošné testovanie, ktoré ale presadiť bez pomoci prezidentky nebude mať silu, alebo bude lockdown. „Musíme si ujasniť kompetencie a to, kto na akej strane stojí. Kto je na strane Mariana Kotlebu, Roberta Fica, Petra Pellegriniho, a kto na strane zdravého rozumu,“ vysvetľoval premiér.

Matovič zrejme stále nevie prezidentke odpustiť vyjadrenie z konca novembra, že ak sa má realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, správne by podľa nej bolo, aby bolo dobrovoľné. „Buď Prezidentský palác povie, že sa mýlil, alebo bude stále trvať na tom, že to má byť dobrovoľné, a v tom prípade nastáva lockdown,“ pretože podľa premiéra vraj niet iného riešenia. Prezidentka to ale vníma ako „falošnú dilemu“.

Zuzana Čaputová odkazuje Ficovi: Isto viete, čo všetko patrí do mojej kompetencie
Na našej politickej scéne si už začíname zvykať na slovné prestrelky medzi prezidentkou a niektorým z politikov. Tentokrát sa k nim pripojil šéf Smeru-SD Robert Fico. Podrobnejšie sa na to pozrel portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Narážky od Matoviča si osobne neberie

Opierajúc sa o vedecké fakty, pri zhoršujúcej sa pandemickej situácii budeme podľa Čaputovej musieť pristúpiť v nejakej podobe k zníženiu mobility v kombinácii s cieleným testovaním v ohniskách nákazy. Prezidentka ocenila mobilné odberové jednotky v okresných mestách, podľa nej ale treba aj poctivo trasovať kontakty a byť stále individuálne zodpovedný. To, že Matovič dáva hlavu štátu do košiara spolu s tými, čo za všetko môžu, si Čaputová osobne neberie, inak by vraj nemohla v politike fungovať a nemohla byť užitočná. „Nerobme z niektorých riešení strašiakov a z iných modlu. Kombinácia dobrých opatrení na základe vedeckého poznania a odporúčania, to je cesta, ktorou treba ísť,“ povedala s nadhľadom pravého štátnika. Tú cestu je treba hlavne občanom správne  a jasne odôvodniť.

Čaputová podľa svojich slov komentovala koronakrízu a komunikáciu zo strany vlády k občanom zo začiatku mierne, potom otvorenejšie, no hlavne konštruktívne, aby nedávno vyzvala na zmenu prístupu. „My tu čelíme nielen pandemickej kríze, ale aj kríze v zdravotníctve, v školstve, ekonomickým a sociálnym dopadom. Ľudia zažívajú reálnu chudobu, veľké percento ľudí robí kompromisy pri kúpe jedla, to sú neuveriteľné veci. Zdravotníctvo je na pokraji zrútenia. Ja si myslím, že je naozaj čas na zmenu prístupu, ale možno aj na to, aby pán premiér zvážil odovzdanie manažovania covidovej krízy inému členovi vlády,“ vyhlásila prezidentka v rádiu Expres.

Čaputová s Matovičom zakopali vojnovú sekeru
Pred celoplošným testovaním medzi prezidentkou a premiérom miestami dosť lietali iskry. Po dnešku sa ale zdá, že všetko je opäť v poriadku. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Čaputová vyzýva: Je najvyšší čas na zmierenie

Podľa prezidentky by sme neboli pritom prví, lebo akýto model funguje aj v Českej republike či Nemecku. „Zároveň by to znamenalo, že pán premiér by mal čas a kapacitu venovať sa dôležitej premiérskej agende, ako je napríklad riešenie dopadov krízy, nehovoriac o tom, že treba manažovať aj vzťahy v koalícii,“ odporučila Matovičovi hlava štátu. To, že by to na Ústrednom krízovom štábe vyzeralo skôr ako v predvolenej aréne, Čaputová komentovať nechcela, podľa nej je ale situácia náročná a miera konštruktivity sporná. „Celý svet rieši covid a my riešime pána premiéra alebo vzťahy v koalícii,“ zaťala do živého prezidentka.

Podľa Čaputovej je „najvyšší čas na zmierenie“ a v tom podáva pomocnú ruku s tým, že je ochotná prekomunikovať občanom potrebné opatrenia. „Ak ich budeme mať zdôvodnené, opreté o vedecké fakty, ak budeme mať plán a postup krokov, nie jeden izolovaný krok bez širšieho kontextu, budem s nimi stáť a budem tej situáciu pomáhať, lebo situácia je veľmi vážna a my musíme ťahať spolu, pokiaľ ale vieme za aký koniec, alebo akým smerom,“ dodala podľa portálu plus7dni.pluska.sk na záver slovenská hlava štátu.

Veštkyňa prezradila, kedy sa situácia zlepší a čo má robiť Matovič, Čaputová i Kollár
Veštkyňa Daniela Paculíková predpovedala pre portál Plus JEDEN DEŇ, čo nás počas druhej vlny epidémie nového koronavírusu ešte čaká a kedy sa vrátime k normálu. Svoje predpovede pripravila aj pre prezidentku Zuzanu Čaputovú, premiéra Igora Matoviča... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Natália Sollárová