Ultranacionalistické organizácie radikalizujú mladých ľudí z Ukrajiny a vláda v Kyjeve to platí (Gabriel Gavin)
05 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Investigatívny materiál Russia Today (RT) odhalil, ako krajne pravicová skupina použila prostriedky ukrajinských daňových poplatníkov na výučbu ultranacionalistických myšlienok tisícov mladých ľudí. Vodca opozície obvinil vládu z „vymývania mozgov“, tvrdí pre RT spisovateľ a novinár Gabriel Gavin.




Každoročne na konci leta viac ako stovka mladých Ukrajincov vycestuje do divočiny v okolí národného parku Derman-Ostrog v regióne Rivne na tri dni prežitia, prvej pomoci a fyzickej aktivity.

Aj keď zážitky ako tento, zdieľajú tínedžeri v celej strednej a východnej Európe, tento víkend má aj svoju tienistú stránku. Výlet, známy ako Gurby-Antonivstiho hry, organizuje mládežnícke krídlo najslávnejšej ultranacionalistickej skupiny na Ukrajine a pripomína krvavú bitku, ktorá sa odohrala v tých istých lesoch v roku 1944. Bitku medzi miestnymi pravicovými partizánskymi bojovníkmi a sovietskymi jednotkami prenasledujúcimi ustupujúcu armádu nacistického Nemecka.

V priebehu 60-hodinového kurzu bojujú prakticky nepretržite bok po boku 18-roční účastníci. Kongres mladých nacionalistov, ktorý sa koná každoročne. Kurz ukazuje ako vštepiť mladým ľuďom „pripravenosť brániť vlasť zvládnutím duchovného dedičstva boja za oslobodenie Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA)“.

Farage: Francúzsko-britská dohoda o migrantoch je nanič
Pokiaľ britská vláda neprijme austrálsku politiku „vracania lodí“ v Lamanšskom prieplave, dohoda medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom príliš neprispeje k zastaveniu prílivu ilegálnych migrantov, uviedol pre portál Breitbart vodca brexitu Nigel... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


UPA a jej partnerská skupina, Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN), boli partizánske armády, ktoré počas búrlivých rokov 20. storočia bojovali proti okupačným silám za vytvorenie samostatného, ​​nacisticky orientovaného ukrajinského etnoštátu. Skupina ovplyvnená vodcom krajnej pravice Stepanom Banderom začala kampaň na západe krajiny etnickými čistkami - vyháňaním a vraždením pôvodného poľského obyvateľstva v regióne, predovšetkým Židov.

Americký historik Timothy Snyder vo svojej knihe Rekonštrukcia národov popisuje, ako UPA a OUN-Bandera, ktorých rady posilnili miestni nacisti z SS Galícia, vypaľovali kostoly, v ktorých boli ešte stále celé zhromaždenia. Podľa Snydera „predvádzali sťaté, ukrižované, rozštvrtené alebo vykostené telá, aby prinútili ostatných Poliakov k úteku“.

Hry Gurby-Antonivsti sa podľa ich úhľadnej webovej stránky konajú „nielen preto, aby si uctili pamiatku bojovníkov za slobodu Ukrajiny“, ale majú byť „liahňou nasledovníkov vojakov UPA“.  A zdá sa, že to funguje. Organizátori sa na svojej stránke chvália, že „dôkazom toho je verejná aktivita a účasť absolventov v modernej rusko-ukrajinskej vojne.“

Francúzi rozbehli masívnu ofenzívu proti náboženskému extrémizmu
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Ešte pozoruhodnejšie ako okolnosti tohto ultranacionalistického výcvikového tábora je skutočnosť, že bol spolu s Kongresom mládežníckych nacionalistov (YNC) priamo financovaný ukrajinskou vládou v mene „vlasteneckej výchovy“. Za tieto iniciatívy, ktoré ako prvé zaviedol jeho predchodca Petro Porošenko, sa zasadzoval sám prezident Volodymyr Zelenský. Porošenko predstavil balík opatrení zameraných na podporu takýchto organizácií, aby „ďalej rozvíjali národné povedomie v spoločnosti a formovali pocit vlastenectva ako základu duchovnosti a morálky.“ Zelenský v jeho aktivite pokračuje a iniciatívy rozširuje.

YNC, pobočka mladých ľudí Revolučnej organizácie ukrajinského nacionalistu, nástupcu OUN-Bandera, sa na svojej webovej stránke chváli tým, že dostáva finančné prostriedky od tamojšieho Ministerstva pre mládež a šport. Hry sú takmer úplne financované štátom.

Jeden z najvýznamnejších vodcov skupiny, Ivan Kiška, bol podľa ich webovej stránky dokonca poctený cenou od ministrov vlády Ukrajiny. Zdá sa však, že ako príjemca financií daňových poplatníkov funguje YNC skôr ako polovojenská skupina, než ako prevádzkovateľ letného tábora.

V štatistikách citovaných na jej webovej stránke mládežnícki vodcovia oblečení do vojenských kaki rovnošiat tvrdia, že organizácia v období pred protestmi, ktoré rozbili krajinu a zvrhli vládu, v roku 2013 vycvičila najmenej 1400 vojakov „Majdanskej sebeobrany“. Ďalej sa uvádza, že realizovali 1 885 verejných projektov a ich podujatia prilákali viac ako 35 000 ľudí.

Trestné stíhanie novinárov agentúry Sputnik v Lotyšsku porušuje „základy demokratickej spoločnosti“, tvrdí Kremeľ
Moskva uviedla, že trestné stíhanie začaté proti novinárom pracujúcich v tlačovej agentúre Sputnik v Lotyšsku sú v rozpore so slobodou prejavu a sú „úplne neprijateľné“, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Medzi ich aktivity patrí stretnutie „Povstalecký oheň“, kde „šíria myšlienky ukrajinského nacionalizmu“ pre ľudí vo veku od 16 do 26 rokov, ako aj rozsiahly cyklus seminárov. Skupina za päť rokov „navštívila 15 miest Ukrajiny a stretla sa s približne 650 mladými chlapcami a dievčatami“. „Dnes,“ dodáva web, „sú absolventi ich programov aktivisti, ktorí realizujú svoje vlastné iniciatívy a zúčastňujú sa na rozsiahlych verejných akciách.“

Zdá sa, že mladí nacionalisti majú pravdu. Za posledný mesiac priniesli protesty v Odese zvesti o výzvach na zbúranie sochy ruskej cárovnej Kataríny Veľkej, ktorá mesto založila. Tesne po revolúcii v roku 1917, keď dochádzalo k prudkému nárastu proticárskych nálad, bola poškodená a uložená do skladu. Neskôr, po finančnej kampani miestnej komunity, bola socha zreštaurovaná a znovu vystavená. Skupina mladých ľudí, ktorá si hovorí Dekolonizovaná Ukrajina, sa však zaviazala, že v snahe „eliminovať ruský vplyv“ sochu opäť zvrhne.

Zatiaľ čo ukrajinský nacionalizmus teoreticky oslovuje každého, kto sa zasadzuje za nezávislý ukrajinský štát, je zrejmé, že štátom financovaná YNC razí tvrdšiu cestu, ktorá je podporovaná antagonizmom protestov proti Majdanu a referendom, ktoré zabezpečilo opätovné pripojenie Krymského polostrova k susednému Rusku.

Donovaly ako prvé spustili lyžiarsku sezónu! Problém s tým už nemá ani minister
Tak predsa sa u nás lyžuje! Prvým miestom, kde sa to dnes dalo, boli Donovaly. A vyzerá to tak, že lyžovačka tam bude aj celý víkend. Pridá sa ešte niekto? Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Sekretár YNC, Sergej Repik, sa obrátil na sociálne médiá s cieľom propagovať druh výcviku so zbraňami, ktorý skupina ponúka mladým Ukrajincom. Na jednej fotografii zverejnenej na sociálnych sieťach je vidieť adolescentov, ako cvičia s atrapami pušiek AK-47. Zdá sa, že úradníčka pre informácie a propagandu Olga Sidijová tiež pravidelne kontaktovala skupiny maloletých mimo štruktúr YNC.

Ukrajinské ministerstvo mládeže a športu nereagovalo na žiadosti spoločnosti RT o vyjadrenie k údajnému použitiu finančných prostriedkov daňových poplatníkov na podporu radikálnych ultranacionalistických organizácií.

Jeden z najvýznamnejších ukrajinských politikov Viktor Medvedčuk, ktorý vedie politický blok Opozičnej platformy - Za život, ukazuje prstom priamo na vládu prezidenta Zelenského. Vo vyhlásení zverejnenom po tom, čo RT zverejnila tieto obvinenia, napísal, že „napriek pandémii koronavírusov a vážnym ekonomickým problémom Zelenského ministerstvo mládeže a športu financuje radikálov na uskutočnenie desiatok spoločensky nebezpečných projektov vrátane vojenských výcvikových táborov pre mladých ľudí, údajne v mene vlasteneckej výchovy pre ďalší rozvoj národnej identity a duchovnosti.“

Zúfalí krčmári otvorene vravia: Kto „nevybabre“ so systémom, ten neprežije!
Obmedzenia, ktoré museli prijať vlády praktiky po celom svete, sa výrazne dotkli aj krčiem a im podobným podnikom. Mnohí z nich, keďže nemohli mať otvorené, zbankrotovali a museli svoje prevádzky zavrieť. Našli sa však i takí, ktorí, aj keď s... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Medvedčuk ďalej dodal, že YNC a Gurby-Antonivstiho hry „využívajú peniaze ukrajinských daňových poplatníkov na prilákanie, radikalizáciu a vymývanie mozgov mladým ľuďom… Ak neexistuje štátna kontrola, mladí ľudia sa učia používať zbrane a potom sú aktívne zapojení do nacionalistických akcií.“

Medvedčuk dospel k záveru, že „vláda Zelenského pokračuje v politike bývalého prezidenta Petra Porošenka. Aktívna podpora neonacistických skupín kryjúcich zločiny fašistického režimu, ktoré boli zvrhnuté v dôsledku nášho víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne, si zaslúži prísne odsúdenie a malo by byť poslané na smetisko dejín, ako jej ideologickí predkovia.“

Začiatkom tohto mesiaca londýnske Centrum boja proti digitálnej nenávisti varovalo, že dve neonacistické skupiny pôsobiace na Ukrajine, neslávne známy Prápor Azov a Mizantropická divízia, verbujú britských krajne pravicových aktivistov do boja v tomto regióne. Podľa nich, a správ v novinách The Guardian, sieť využila Facebook na prilákanie viac ako 80 tisíc stúpencov na šírenie svojej ideológie.

Fico: zadržanému sa na špeciálnej prokuratúre vyhrážali, že bude "srať krv"
04 | 12 | 2020 | sefredaktor


Dúfajme, že tieto nové odhalenia vyvinú nový tlak na gigantov sociálnych médií a teraz aj na ukrajinskú vládu, aby v tejto veci podnikli kroky. Zatiaľ čo značná časť obyvateľstva by podporila užšie vzťahy s Ruskom, definovanie ultranacionalistických udalostí ako vlasteneckej výchovy pravdepodobne spôsobí rozpory na Ukrajine a ešte viac zneistí budúcnosť krajiny, uzatvára autor..

Gabriel Gavin , spisovateľ a novinár žijúci v Londýne, ktorý sa zaoberal  krajinami strednej a východnej Európy. Pracoval v časopisoch The Independent, The Spectator a The Kyiv Post.