Čína vyrába "super vojakov" a je bezpečnostnou hrozbou číslo 1, tvrdí šéf americkej spravodajskej služby
05 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Čína chce nahradiť USA ako "majstra sveta" a predstavuje pre Washington obrovskú hrozbu, uviedol riaditeľ národnej spravodajskej služby John Ratcliffe, informuje portál RT.


Čínska ľudová republika „v súčasnosti predstavuje najväčšiu hrozbu pre Ameriku a najväčšiu hrozbu pre demokraciu a slobodu na celom svete od druhej svetovej vojny,“ napísal Ratcliffe v správe, ktorú vo štvrtok uverejnil Wall Street Journal, pričom tvrdil, že „výzvou našej generácie“ je odolať „pokusu Pekingu o pretvorenie a ovládnutie sveta“.



Bývalý texaský kongresman prevzal vedúcu funkciu v spravodajskej agentúre v máji po tom, čo ho nominoval prezident Donald Trump a schválil Senát. Ratcliffe obvinil Čínu z úmyslu ovládnuť svet „ekonomicky, vojensky a technologicky“ a obvinil Čínu z krádeže duševného vlastníctva a ekonomickej špionáže.

Tentoraz však prišiel s informáciou, koľko stoja amerických občanov tieto údajné špionážne krádeže. V rozhovore pre agentúru CBS News Ratcliffe povedal, že americká vláda odhaduje tieto náklady „až na 500 miliárd dolárov ročne vcelku, alebo to tiež vychádza na 6 000 dolárov ročne na jednu americkú domácnosť.“



Snáď najzaujímavejším Ratcliffovým tvrdením bolo, že Peking „dokonca uskutočnil testy na členoch Ľudovej oslobodzovacej armády v nádeji, že z nich budú vojaci s biologicky vylepšenými schopnosťami“.

Čínsky prezident Si Ťin-pching má „agresívny plán, ako urobiť z Číny poprednú vojenskú moc“, a v tejto snahe kradne americké vojenské technológie, uviedol Ratcliffe.

Trestné stíhanie novinárov agentúry Sputnik v Lotyšsku porušuje „základy demokratickej spoločnosti“, tvrdí Kremeľ
Moskva uviedla, že trestné stíhanie začaté proti novinárom pracujúcich v tlačovej agentúre Sputnik v Lotyšsku sú v rozpore so slobodou prejavu a sú „úplne neprijateľné“, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár