"Ústavu môžeme meniť až po skončení núdzového stavu", navrhuje Podmanický
03 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Poslanec NRSR Ján Podmanický dnes v Národnej rade Slovenskej republiuky predložil pozmeňovací návrh k prerokovávanému ústavnému zákonu, ktorým chce koalícia odobrať právomoci Ústavnému súdu.


Svoj návrh opiera o stanovisko ústavných právnikov, Bednátskej komisie a demokratických princípov právneho štátu. Sporným bodom vládneho návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je obmedzenie právomocí Ústavného súdu SR v otázke preskúmavania ústavných zákonov s Ústavou SR.

Podľa Podmanického ide o znefunkčnenie mechanizmu, ktorý by bránil prípadným neústavným "excesom" parlamentu. Ako príklad uviedol hypotetickú možnosť, že parlament si odhlasuje predĺženie svojho volebného obdobia na ďalších 20 rokov a v štáte nebude existovať žiadna právna možnosť takýto "exces" nedopustiť.

"Vládna koalícia zmenami v ústave súvisiacimi s reformou justície ohrozuje právny štát a demokraciu na Slovensku." vyhlásil v rozprave k zmene Ústavy predseda Smeru-SD Robert Fico.

Ústredný krízový štáb nemá zákonné oprávnenie „schvaľovať“ alebo „odmietať“ akékoľvek návrhy ministrov, tvrdí Šátek
Aj keď premiér Igor Matovič uviedol, že niektoré školy sa v najbližších dňoch otvoria, plán ministra školstva na otvorenie všetkých škôl tento týždeň neprešiel na Ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ). Podľa bývalého elitného vyšetrovateľa Jozefa Šáteka,... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Gabriel Matta


Opozícia kritizuje aj predloženie pozmeňujúceho návrhu Alojza Baránika (SaS), ktorý chce spolitizovať prokuratúru. Tvrdí, že návrh prichádza bez diskusie, prípravy a na poslednú chvíľu. Generálna prokuratúra (GP) SR podľa Fica ani len netuší, že niekto v NRSR chce meniť jej charakter a definíciu v ústave. Hovorí, že koalícia sa zbláznila a láme právny štát cez koleno. Novelu sa chystajú napadnúť na Ústavnom súde (ÚS) SR.

"Toto je porušovanie princípov právneho štátu a demokracie, že už väčšie ani nemôže byť," povedal Fico. Skonštatoval, že novelizácia ústavy, o ktorej diskutuje plénum NRSR, môže byť predmetom posudzovania zo strany orgánov EÚ. Namietka smerovala najmä k faktu, že zmena sa ide prijímať bez riadnej diskusie a že návrh spôsobuje nerovnováhu medzi zložkami moci.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podľa neho potrebuje školenie z trojdelenia moci či systému váh a bŕzd. "Sme nervózni z toho, čo dnes vystrája vláda v Ústave SR," dodal.

Odmieta tiež návrh na úpravu kompetencií Ústavného súdu pri posudzovaní ústavnosti noviel ústavy. Upozornil, že NRSR tak bude môcť prijať akýkoľvek zákon, ktorý bude v rozpore s ústavou, princípmi právneho štátu či ľudskými právami. Hovorí, že vláda si vytvára poistku, aby ÚS nemohol posudzovať "nezmysly", ktoré si schváli.

Matovič definitívne patrí do politickej izolácie
Igor Matovič definitívne patrí do politickej izolácie a za túto situáciu je zodpovedný každý, kto ho drží pri moci, tvrdí Drucker Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič