Bödör údajne zaplatil 50 tisíc eur aby nevyšetrovali Žigovcov
02 | 12 | 2020 I sefredaktor
 

Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör zadržaný a obvinený v rámci akcie spolu s bývalými policajnými špičkami údajne zaplatil 50 tisíc eur za to, aby polícia nevyšetrovali Štefana Žigu, synovca exministra hospodárstva Petra Žigu, informuje webový portál Dennik N.

Zadržaný bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník údajne vypovedal o tom, ako zobral od Bödöra úplatok 50-tisíc eur za to, že NAKA nebude vyšetrovať Žigovho synovca Štefana. Vybavoval to vraj aj vtedajší minister hospodárstva za Smer Žiga. Slobodník porozprával o tom, ako NAKA v roku 2016 spravila akciu „Valčeky“ zameranú proti rozsiahlym karuselovým podvodom. Prípad mal na starosti Slobodníkov človek, vyšetrovateľ Marián Kučerka. V prípade je obvinených osem osôb vrátane nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, uvádza Denník N.

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde 20. januára 2020 v Pezinku. Na snímke vľavo nitriansky podnikateľ a predvolaný svedok Norbert Bödör a vpravo spolumajiteľ finančnej skupiny a predvolaný svedok Penta Jaroslav Haščák. FOTO TASR – Jakub Kotian


V máji 2016, už po rozbehnutí policajnej akcie, sa Slobodník, Kučerka, Peter Žiga a Štefan Žiga stretli v bratislavskom hoteli s Bödörom. Kučerka im tam vysvetľoval, na čo pri vyšetrovaní prišli, a oboznámil ostatných s tým, že do podvodu bola zapojená aj jedna z firiem Štefana Žigu.

O približne dva týždne sa Bödör stretol so Slobodníkom a povedal mu, že „vec mladého Žigu je potrebné vyriešiť k jeho spokojnosti“. Slobodník povedal, že sa o to postará, a vzápätí mu Bödör odovzdal 50-tisíc eur. Slobodník si nechal 25-tisíc eur a druhú polovicu odovzdal vyšetrovateľovi Kučerkovi, ktorý povedal, že v tom nevidí problém. Aj Kučerku v stredu obvinili v rámci akcie Judáš. „Mladý Žiga“ tak vyviazol a nebol vo veci obvinený. Podľa informácií Denníka N ho obvinili až pred niekoľkými týždňami. Stíhaný je na slobode, konštatuje Denník N.

Bernard Slobodník začal od začiatku spolupracovať s vyšetrovateľom NAKA. Zdroj: zh-cn.facebook.com


Týždenník Trend v minulosti informoval, že v podvodnom reťazci firiem sa ocitla aj Žigova rodinná firma Taper, ktorá patrí k najväčším obchodníkom s drevom na Slovensku. Minister vtedy povedal, že išlo o nedorozumenie a stali sa obeťou podvodníkov. V prípade sa podľa Nadácie Zastavme korupciu osobne angažoval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Ekonomické kauzy pritom nezvykol dozorovať, ani sa v nich angažovať.

Po odchode Petra Pellegriniho zo Smeru sa Žiga pridal k jeho strane Hlas, patrí k najviditeľnejším členom, ktorý chodil aj do televíznych diskusií, na sobotnom ustanovujúcom sneme sa však nestal ani podpredsedom strany. Médiá už vtedy špekulovali, že to môže súvisieť práve s tým, že Žigovi hrozí trestné stíhanie a Pellegrini nechcel novej strane poškodiť.

Topky ešte predtým informovali, že o Žigovi vo svojej výpovedi hovorila pred prokurátorom aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská. Tieto informácie sa zatiaľ Denníku N nepodarili overiť. Žiga v televízii Markíza na tieto správy reagoval tak, že s Jankovskou prichádzal do styku len veľmi oficiálne a tak o ňom ani nemohla nič vedieť.

Opozičný poslanec Žiga je stále na slobode napriek tomu, že jeden z ôsmich skutkov v poslednej policajnej akcii Judáš, kde je obvinený aj policajný exprezident Milan Lučanský, sa týka aj exministra a jeho synovca Štefana.

Keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) minulý týždeň v utorok zatkla bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) počas akcie Božie mlyny, server Topky omylom napísal, že zatkli aj exministra životného prostredia a hospodárstva Petra Žigu.

Správa o politikovi, ktorý odišiel zo Smeru do Pellegriniho Hlasu, síce bola na webe len krátko, aj tak celý týždeň žila svojim životom. Novinári dostávali každú chvíľu „zaručené“ informácie o tom, že polícia zatkla aj exministra, nebola to však pravda, konštatuje Denník N.