Aktualizácia dát koronavírusu sa oneskorila, zodpovedný pracovník skolaboval
27 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Pravidelné údaje o nakazených koronavírusom sa vo štvrtok oneskorili a boli zverejnené o niekoľko hodín neskôr než normálne. Môže za to zdravotný kolaps pracovníka, ktorý má zverejňovanie dát na starosti. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva na svojom twitteri, píše portál Echo24.


Údaje za stredu české ministerstvo zverejnilo kvôli technickým problémom až krátko pred 08:00 vo štvrtok, obvykle sú dáta aktualizované okolo 01:00 v noci.

"Dnes v noci došlo k technickému výpadku pri aktualizácii dát, a preto neboli v obvyklom čase aktualizované pravidelne zverejňované údaje. K tomuto výpadku došlo kvôli zdravotnému kolapsu pracovníka, ktorý to má na starosti. Nešlo teda o výpadok techniky," napísalo ministerstvo zdravotníctva na svojom twitterovom účte.



Skóre PES vo štvrtok zostalo na 57 bodoch, v treťom z piatich stupňov pohotovosti je štvrtý deň. Takzvané reprodukčné číslo, ktoré skóre mimo iné kritériá zahŕňa, ale stúplo na 0,96. Ak by prekročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o päť bodov, čo by pri zachovaní bodov za ďalšie kritériá znamenalo návrat do štvrtého stupňa.

Od marca, kedy sa nákaza začala v Česku šíriť, preukázali testy koronavírusu v 507 549 prípadoch, vyše 80% pozitívne testovaných sa už vyliečilo, väčšina mala mierny priebeh choroby. Aktuálne sa s ochorením potýka cez 82 000 ľudí.

Je neetické predlžovať utrpenie, keď pacientovi nemôžeme pomôcť, tvrdí lekárka
Najvýraznejšou budovou Nemocnice Na Bulovke je stavba nazývaná "Vychovateľňa". Práve tu sídli pľúcna klinika, na ktorej pracuje lekárka Jindřiška Martínková. Na starosť má pacientov Covid-19 a počas svojej práce zažila veľa zbytočných úmrtí, píše... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


V posledných dňoch klesajú aj denné nárasty počtov hospitalizovaných i úmrtia ľudí trpiacich covidom. K utorku bolo hospitalizovaných 5413 Čechov, z toho 815 vo vážnom stave, čo bolo zhruba o 15 percent menej ako predchádzajúci utorok.

Zomrelých eviduje ministerstvo celkom 7633, na stredu pripadá zatiaľ 47 obetí, tento počet bude ale ešte revidovaný. V predchádzajúcich dňoch bolo zomrelých cez sto za deň, pričom na začiatku novembra sa počet zomretých za deň pohyboval okolo dvoch stoviek.

Úprava génov: prielom pre pacientov s cystickou fibrózou
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková