Holandský politik podporil konšpiračné teórie o Sorosovi a koronavíruse
26 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Holandský politik Thierry Baudet podporil konšpiračné teórie obviňujúce amerického finančníka Georgea Sorosa z toho, že stojí za pandémiou koronavírusu.


Zákonodarkyňa Nicki Pouwová-Verweijová to odhalila po tom, čo Baudet odišiel zo strany Fórum pre demokraciu (FvD) po spore okolo antisemitských prejavov.

Členovia mládežníckeho krídla protiprisťahovaleckej strany FvD totiž vyvolali škandál pronacistickými odkazmi, ktoré si medzi sebou vymenili. V diskusii o tomto škandále šéf strany Baudet tiež vyhlásil: "Takmer každý, koho poznám, je antisemita." Tieto informácie o ňom napísala senátorka z FvD Pouwová-Verweijová v liste, z ktorého vo štvrtok citovali holandské médiá a tlačová agentúra AFP.

Senátorka dodala, že Baudetove výroky, ktoré údajne vyslovil na večeri vysokopostavených straníckych členov minulý piatok, teraz odhaľuje - medzi kolegami totiž vyvolali obavy, že sa "zradikalizoval", a navyše podporil aj konšpiračné teórie.

Z telefonátu Matoviča s Tonym Blairom sa smeje aj jeho vlastná sestra
Matovič s Belicovou akoby ani neboli súrodenci. Ako sa hovorí, jeden hota, druhý čihi. Zatiaľ čo ľudia okolo Igora Matoviča si evidentne mysleli, že telefonát s bývalým britským premiérom bude "trefa" do čierneho, mnohí politici sa chytili za... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková


Baudet, ktorého utorkové odstúpenie z postu straníckeho šéfa pripravilo stranu o jej zakladateľa a známu tvár len niekoľko mesiacov pred voľbami, poprel takéto výroky a aj to, že má antisemitské názory.

Spor rozdelil jednu z najrýchlejšie rastúcich politických strán v Holandsku, ktorá vznikla v roku 2016, vo voľbách v roku 2017 získala dve kreslá a úspech zaznamenala aj vo voľbách do Senátu a Európskeho parlamentu v roku 2019.

Senátorka v liste, z ktorého citovali mnohé holandské denníky a stanice, napísala, že počas večere Baudet "vyhlásil, že koronavírus zavliekol do sveta George Soros a ďalší..., aby nám vzali slobodu a zaviedli vládu nového sveta".

Soros, miliardár podporujúci liberálne hodnoty, je opakovane terčom konšpiračných teórií, ktoré šíria pravicové skupiny, kritikmi označované za antisemitské.

Tým, ktorí určujú pravidlá počas pandémie, musia ľudia dôverovať (David Spiegelhalter)
Komentár Davida Spiegelhaltera Čestnosť, kompetentnosť a ochota poskytnúť nám všetky fakty sú nevyhnutné pre zistenie, komu dôverovať, zamýšľa sa pre Guardian predseda Wintonovho centra pre komunikáciu o rizikách a dôkazoch na Cambridgeskej... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková