Veľký rozhovor riaditeľa SIS pre médiá prekvapil, avšak niečo v ňom záhadne chýba
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Podľa riaditeľa SIS tajná služba sledovala Kočnera do roku 2012 a zrazu prestala. To, o čom neinformoval, je, do akej miery sa tajná služba zaoberala alebo nezaoberala prípadnými kontaktmi Roberta Fica na "závadové" prostredie.


Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský v neobvykle otvorenom rozhovore opísal fungovanie služby, ako sa zachovala, keď mala sledovať Mariana Kočnera, či mohol mať mafián informácie zo SIS, ale aj podrobnosti o činnosti cudzích tajných služieb u nás. Správu o tom priniesli viaceré médiá, vrátane portálu Dennika N.

Ten sa riaditeľa SIS okrem iného pýtal aj na to, či služba vedela o stretnutiach "organizovanej skupiny Bödör, Gašpar, Kováčik, Hraško či Krajmer" na Vajnorskej ulici, "aby si tu delili, ako budú ovplyvňovať políciu a rozdeľovali si úplatky."

"Takáto skupina v minulosti nikdy nebola rozpracovávaná. Možno existovali čiastkové informácie o nejakých konkrétnych skutkoch niektorých členov tejto skupiny, ale nič komplexné to nebolo. Dialo sa to v skutočnosti utajeným spôsobom, a aby služba, ale aj polícia a inšpekcia niečo odhaľovali, potrebujú mať na to vôľu a kapacitu." Odpovedal na otázku riaditeľ SIS.

Fico odovzdal podpisy, žiada referendum o predčasných voľbách
Robert Fico a jeho SMER dnes predložili do parlamentu 30 podpisov poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s jediným bodom, a to návrh a uznesenia na vyhlásenie referenda, s jedinou otázkou: Ste za to, aby... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Michal Filek


V tejto súvislosti je záhadou, kde vzal Robert Fico podklad na svoje vyhlásenia na jeho najnovších tlačových besedách, kde "iba náhodou" spomína, že (parafrázované - pozn. red. HD) tajná služba potvrdila, že nemal žiadne kontakty s Vadalom. To sa totiž v žiadnom z prepisov rozhovoru riaditeľa SIS pre médiá nenachádza.

"Bývalá hlavná štátna radkyňa Mária Trošková nebola v minulosti v spravodajskom záujme Slovenskej informačnej služby a ani sa nespomínala v správach o talianskej skupine na východe Slovenska. Po rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS to uviedol nový riaditeľ tajných Vladimír Pčolinský." (Poznámka red. HD - to bolo ešte v máji 2020.)

"Videl som výstupy, ktoré odišli, Mária Trošková tam nebola nikde spomenutá," uviedol Pčolinský. Riaditeľ SIS tým reagoval na správy medzi Troškovou a pašerákom drog Antoninom Vadalom, ktoré zverejnil v utorok 12. mája portál denníka Sme.

Kauza Tipos: Exriaditeľovi pribudlo nové obvinenie, stíhajú aj jeho poradcu
Polícia vykonala v štátnej lotériovej spoločnosti Tipos pred rokom veľkú akciu, po ktorej skončil s putami na rukách aj šéf akciovky Ján Barczi, ktorá aktuálne čelí až trom závažným obvineniam. Informovali aktuality.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Je prinajmenej zaujímavé, že podľa médií talianski vyšetrovatelia zachytili komunikáciu medzi odsúdeným mafiánom Antoninom Vadalom a premiérom Robertom Ficom, ale SIS o tom nevie. Alebo neinformuje.

Robert Fico sa zas iba náznakom k téme vracia vo svojom blogu z 18. 11. 2020: "Zo žurnalistiky ste spravili politickú prostitútku" a venuje ho šéfredaktorke denníka SME.

Robertovi Ficovi treba dať za pravdu ak tvrdí, že nikdy nebol vyšetrovaný ani vypočúvaný v súvislosti s nijakou kriminálnou činnosťou. Na druhej strane je tu zas otázka - prečo?

Politológ Ján Baránek: Fico naznačuje, že zadržaní funkcionári môžu byť vinní!
Slovensko v ostatných týždňoch zažíva turbulentné obdobie, v ktorom si NAKA šokujúco odviedla viacerých vysokopostavených funkcionárov nielen u polície, ale aj v justícii. I keď až taký šok to pre mnohých nebol. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.