Fico odovzdal podpisy, žiada referendum o predčasných voľbách
25 | 11 | 2020 I Michal Filek

Robert Fico a jeho SMER dnes predložili do parlamentu 30 podpisov poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s jediným bodom, a to návrh a uznesenia na vyhlásenie referenda, s jedinou otázkou: Ste za to, aby poslanci NR SR Ústavným zákonom skrátili volebné obdobie tak, aby sa nové voľby konali najneskôr do 30. júna 2021?"


Fico vystúpil pred novinármi, aby ich informoval o tejto iniciatíve. Povedal, že podpisy pripojili aj štyria nezávislí poslanci: Podmanický, Kuffa st., Kuffa ml. a Taraba.

"Táto vládna koalícia darovala bankám miliardy, keďže zrušila bankový odvod, a zároveň deťom zobrala teplý obed. To bola posledná kvapka. Chaos sa v tomto štáte dostáva doslova do dokonalosti. Ľudia sú vydieraní. My hovorí o tom, či budeme čerpať peniaze z EÚ? Hovorí o krádežiach tejto vlády. Veď za trvania núdzového stavu táto vláda potichu nakúpila za 1,2 miliardy bez verejného obstarávania. To zlyhanie je devastujúce pre celý štát. Je to zlyhanie celej vládnej koalície. Tento augiášov chlieb treba vyzametať a na to je najlepšie referendum. Ľudia majú právo povedať, či chcú skôr rozhodovať o pomeroch v tomto štáte," hovoril Fico.

Ak sa stane to, že vládna koalícia odmietne o návrhu rokovať a neschvália program schôdze, strana SMER začne po celom Slovensku "rokovať so všetkými zainteresovanými". Od nahnevaných polovníkov, až po dôchodcov. "Aby sa opätovne rozdali karty v tomto štáte, lebo to, čo sa tu máme, je neakceptovateľné. Vadí nám, že sa nehovorí pravda, že sa osekáva sociálny štát a ľudské práva."

Predseda SMER-u pripustil, že pokiaľ nebude schôdza schválená, pôjdu do petičnej akcie, kde pridajú aj ďalšie otázky, ktoré sa budú týkať zabráneniu súčasného obmedzovania ľudských práv zo strany vlády.

Vláda chce cez parlament okresať kompetencie Ústavného súdu SR
Ústavný súd nemá čo, podľa vládnej koalície, posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. Zmeniť to chce cez novelu Ústavy SR. Všimol si to dennikn.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík