Školáci sa konečne vrátia do škôl. A to ešte pred Vianocami!
25 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič ešte pred pár dňami absolútne vylučoval návrat žiakov do škôl ako po Troch kráľoch, dnes je ale už všetko ináč. Deti by si mali zasadnúť do školských lavíc oveľa skôr.


Zvíťazil zdravý rozum, rodí sa veľká dohoda. Po dnešnom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že deti by s mohli vrátiť do škôl zrejme po Mikulášovi. Spomínal sa síce aj termín 30. november, to ale podľa slov ministra by sa to do tohto dátumu nestihlo všetko pripraviť. „Definitívny súhlas, ktorý potrebujeme, nepadol,“ povedal po rokovaní vlády, informuje portál tvnoviny.sk
Premiér napokon predsa len ustúpil šéfovi školstva

Gröhling  si myslí, že všetko je ešte stále v štádiu diskusií a vymieňaní názorov. Podľa informácií Hospodárskych novín to však vyzerá tak, že sa predsa len rodí dohoda medzi ním a premiérom Igorom Matovičom po tom, že žiaci 2. stupňa i stredoškoláci by sa mohli do školských lavíc vrátiť naraz, a to predbežne 7. decembra. Matovič síce pôvodne chcel počkať na lepšiu situáciu v súvislosti s koronavírusom až do 6. januára, šéf rezortu školstva bol však za ukončenie dištančného vzdelávania od pondelka 30. novembra.

„V systéme je 800-tisíc detí, ktoré ovplyvňujeme, sú tam učitelia aj riaditelia, ktorí sa musia pripravovať,“ povedal minister školstva s tým, že viac sa bude k tejto téme vyjadrovať po rokovaní ústredného krízového štábu, ktorý má o tejto otázke rozhodnúť v stredu popoludní. Gröhling si zároveň myslí, že aj dva týždne pred Vianocami, počas ktorých by sa mohli žiaci vrátiť do škôl, pomôžu k tomu, aby si deti preopakovali učivo a aby učitelia zistili, na akej úrovni sú.

V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi, tvrdí Gröhling
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra. V stredu počas rokovania vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že budú... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

„Záklaďáci“ a stredoškoláci sa z domu učia už mesiac

Žiaci 2. stupňa základných škôl a aj stredoškoláci sa z domu vzdelávajú od 26. októbra. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a 1. stupňa základných škôl, ktorí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Ústredný krízový štáb v pondelok riešil aj otázku návratu detí do škôl. Zatiaľ k uvoľňovaniu nedochádza, ale premiér Matovič avizoval návrh, ktorý by žiakov 2. stupňa základných škôl a študentov stredných škôl mohol vrátiť do škôl aspoň na posledné dva týždne tohto roka. Podrobnosti však premiér zatiaľ nespresnil, dodáva na záver portál tvnoviny.sk.

Plošné testovanie bude dôležité hlavne pre školy, učiteľov a žiakov, tvrdí Gröhling
Plošné testovanie bude dôležité hlavne pre školy, učiteľov, žiakov, zamestnancov nemocníc a všetkých ľudí, ktorí nerobia z domu a prichádzajú do kontaktu s inými. Na sociálnej sieti to v súvislosti s plošným testovaním obyvateľov Slovenska na nový... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | SITA