Šéf anglického futbalu pri debate o rasizme urazil černochov, následne pod nátlakom rezignoval
24 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Predseda anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Clarke rezignoval na svoj post po tom, čo sa pri debate s poslancami nekorektne vyjadril o hráčoch tmavej pleti. Inými vyjadreniami sa dotkol aj homosexuálov či mladých futbalistiek, informuje portál iDnes.


Clarka si predvolali poslanci z výboru pre digitálne technológie, kultúru, médiá a šport, aby prehovoril o svojej úlohe v rámci kontroverzného projektu Big Picture, ktorý neúspešne presadzoval reformu anglických súťaží vrátane Premier League v prospech najväčších a najsilnejších klubov.

Keď sa ho však zákonodarcovia pýtali na iné, v Anglicku hojne diskutované témy, ako je rasizmus, tak použil na ostrovoch krajne nekorektný termín "colored footballers", v doslovnom preklade "farební futbalisti".

Maradonu aj s "alkoholickými absťákmi" prepustia z nemocnice
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona je po minulotýždňovej operácii mozgu v stabilizovanom stave. Podľa jeho psychiatra Diega Diaza ho však ešte čaká dlhá cesta k zotaveniu a okrem lekárov bude potrebovať najmä podporu... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR


Neskôr sa poslancom ospravedlňoval s tým, že v minulosti pracoval v Spojených štátoch amerických, kde sa podobné označenie "people of color" používa bežne. Napriek tomu Clarke následne pod nátlakom radšej odstúpil.

Z pohľadu Stredoeurópana to môže vyznievať nepatrične, v anglických športových médiách ide však aktuálne o hlavnú kauzu. BBC napríklad svojich čitateľov upozorňuje, že text na tému obsahuje urážlivý jazyk , Clarke totiž nepobúril britskú verejnosť len jedným nevhodne použitým výrazom, bolo toho viac.

Labouristická poslankyňa Alex Davies-Jonesová dokonca označila Clarkove slová za odporné. Clarke napríklad vyhlásil, že homosexualita je len "životná voľba", a citoval vtipy o tom, ako sa mladé futbalistky boja lopty. Navyše sa podľa mnohých nešťastne vyjadril aj o južných Aziatoch, ktorí sú najmenej zastúpenou minoritou v rámci anglického futbalu.

Ja sám by som Messiho na lavičke nenechal? On to chcel, priznal tréner Barcelony
Kapitán FC Barcelony Lionel Messi nechýbal svojmu tímu v úvode ligovej sezóny ani minútu, na stretnutí 9. kola proti Betisu Sevilla však prekvapivo začal len na lavičke náhradníkov. Tréner Ronald Koeman po zápase uviedol, že sa tak stalo po... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


"Napríklad afro-karibská komunita je na najvyššej úrovni oveľa početnejšia ako tá juhoázijská, ale bežte sa pozrieť do IT oddelenia našej asociácie, tam je to presne naopak. Títo ľudia jednoducho majú iné kariérne záujmy," uviedol.

Až neskôr svojich slov verejne oľutoval: "Bola to pre náš šport medvedia služba. Čo som povedal, bolo neakceptovateľné, a mrzí ma, že som rozmanité futbalové prostredie a všetkých tých, ktorých som sa s mojimi kolegami snažil začleniť, urazil."

Clarke spustil podobný rozruch v Anglicku už pred tromi rokmi, keď pred rovnakým poslaneckým výborom zľahčoval obavy z rasizmu. Označil ich vtedy anglickým slovíčkom "fluff", teda ako niečo zbytočne ​​prehnané.

Cristiano Ronaldo je z toho konečne vonku: Bol jeho pozitívny test sfalšovaný?!
Futbalový útočník Cristiano Ronaldo už nie je pozitívny na Covid-19. Informoval o tom web Juventusu Turín, podľa ktorého sa uzdravil po devätnástich dňoch. Päťnásobný najlepší futbalista sveta chýbal talianskemu klubu v štyroch zápasoch, ten bez... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Vo funkcii však pokračoval ďalej.

"Jeho zastaraný jazyk a stereotypy, ktoré použil v súvislosti s černochmi a predovšetkým Juhoaziatmi, by mali zostať v smetiaku histórie," uviedol Sanjay Bhandari z organizácie Kick It Out, ktorá dlhodobo bojuje proti diskriminácii vo futbale. "Urobili sme veľa krokov vpred, ale tieto komentáre nás vracajú zase späť do minulosti," dodal.



Na sociálnych sieťach sa proti jeho utorkovým slovám ohradili aj niektorí futbalisti - Darren Bent či Anton Ferdinand. Britský minister športu Nigel Huddleston vyhlásil: "Je správne, že Greg Clarke odstúpil zo svojej funkcie."

Šesťdesiattriročný biznismen bol v čele anglického futbalu štyri roky. V minulosti pracoval aj vo vedení Leicesteri alebo v exekutíve nižších anglických súťaží. Od roku 2019 je tiež viceprezidentom FIFA, čo je pozícia, ktorá mu zatiaľ zostáva.

Brazílsky MMA zápasník Silva: Chcel som sa zabiť, teraz umlátim Vémolu v druhom kole!
Brazílsky zápasník Leandro Silva pred časom vyzval na zápas Karlosa Vémolu skrz Instagram. Je mu úplne jedno, že český MMA bojovník je úplne iná váhová kategória. "Váha nie je všetko, verím, že ho porazím technickým knokautom v druhom kole," cituje... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Timotej Dudka