Trnka lieta v ďalšom probléme. NAKA prešetruje jeho zneužitie právomocí a úplatkárstvo
18 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, zdá sa, vôbec nebol mužom na správnom mieste ako sa o tom snažil presviedčať expremiér Robert Fico. Svedčí o tom aj ďalšia kauza, v ktorej bývalý šéf prokurátorov „lieta“.


Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v prípade z apríla minulého roka a týka sa prešetrenia postupu vyšetrovacích orgánov pri preverení možného korumpovania generálneho prokurátora v súvislosti s prepustením dnes už nebohého topoľčianskeho podnikateľa z väzby. Na prípad, ktorý dlhodobo sleduje televízia JOJ, dala podnet samotná televízia, píše portál noviny.sk.
Závažná informácia roky zapadala prachom

Prípad začala polícia riadne vyšetrovať až po oznámení závažných skutočností, ktoré dovtedy prehliadala. Trnku pre zistenia Televízie JOJ zbavil mlčanlivosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár, čo sa v histórii prokuratúry dovtedy nestalo. „Ten pokyn na prepustenie stíhaného J.M. bol telefonický a dal ho Dobroslav Trnka,“ uviedla ešte 22. apríla v roku 2019 hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Po tom, ako Generálna prokuratúra TV JOJ vlani potvrdila, že Dobroslav Trnka v roku 2010 ako generálny prokurátor nariadil prepustiť z väzby podnikateľa Jozefa Mišenku, podala televízia priamo Jaromírovi Čižnárovi podnet na preverenie postupu vyšetrovacích orgánov v prípade.

Už pred časom TV JOJ informovala, že o možnom korumpovaní Trnku mali celé roky informácie aj vyšetrovacie orgány, no takmer nič s nimi neurobili. O tom, že za prepustenie podnikateľa z väzby mala údajne jeho rodina ponúkať v roku 2009 až 2010 milióny korún, hovoril vtedajší krajský prokurátor v Nitre Jozef Mamrák, ale aj podnikateľov mediálne známy, a v súčasnosti v rakúskom väzení si odpykávajúci dvadsaťročný trest, strýko Viliam Mišenka.

SIS odtajnila svoju správu. Kočner a Trnka boli napojení na zločinecké skupiny
Na povrch vyplávali (ne)očakávané informácie. Slovenská informačná služba zaznamenala minulý rok viaceré prípady korupcie v policajnom zbore a na prokuratúre. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

„Hluchí“ sudcovia aj prokurátorka a nečinní policajti

Závažné informácie o korupcii odzneli však pred sudcami Okresného súdu v Topoľčanoch v roku 2014, ba aj pred prítomnou prokurátorkou, ktorá, rovnako ako oni, tvrdenia o ponúkaných úplatkoch nedala nepreveriť, hoci z jej zverenej úradnej povinnosti tak urobiť mala. Polícia dôkladne nekonala ani po následnom podnete Viliama Mišenku, ktorý v roku 2015 písal priamo námestníkovi generálnej prokuratúry Šufliarskemu. Policajti síce podnet preverili, lenže bez výsluchu Trnku, bez podozrivej osoby, ktorá úplatky údajne mala ponúkať a rovnako nevypočuli ani Vila Mišenku. „Vyšetrovateľ 15. marca v roku 2016 podanie odmietol,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Súčasná situácia je teraz ale úplne iná. Na základe podnetu TV JOJ a faktoch o angažovaní sa vtedajšieho šéfa prokuratúry v tomto prípade, polícia už začala vypočúvať konkrétne osoby, teda aj tie podozrivé. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vo veci podozrenia z trestných činov súvisiacich s prepustením osoby na slobodu z vyšetrovacej väzby, dňa 22. 09. 2020, začal trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ dodal Michal Slivka.

VIDEO: Trnka na uniknutej nahrávke spomína istý trezor na ministerstve, vraj sú v ňom "míny pre celé Slovensko"
Hlas podobný bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi spomína v uniknutej nahrávke istý trezor na ministerstve vnútra, ktorý má obsahovať zásadné tajomstvá štátu. Kompromitujúce materiály vraj môžu ohroziť vplyvných ľudí naprieč... Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | René Skalný

Čo nevybavil Šufliarsky to zvládol „Dobroš“

V čase keď unikla mobilná komunikácia medzi Kočnerom a dnes už bývalým námestníkom Petrom Šufliarskym, z prepisov esemesiek televízia zistila, že Kočner sa mal snažiť pomôcť dostať podnikateľa z väzby cez známosti na generálnej prokuratúre. „Presviedčal som ťa, aby si tomu človeku vyhovel, Dobroš to nakoniec rozhodol, Dobroš ho pustil,“ uvádza sa v prepise esemesiek. Teraz celý „zabudnutý“ prípad opäť dozoruje špeciálna prokuratúra, no Trnka sa podozreniam stále bráni. Práve pre podnet TV JOJ Trnku po prvýkrát v histórii zbavil vlani mlčanlivosti vtedajší generálny prokurátor.

Ak by ale polícia konala hneď od začiatku, mohla mať dnes vypočutého aj kľúčového svedka prokurátora Jozefa Mamráka, ktorý hovoril nielen o miliónových úplatkoch, ale mal tiež informácie o policajtovi, ktorý túto operatívnu informáciu zrejme v zločineckom prostredí zistil. Šéf nitrianskych krajských prokurátorov Mamrák však už medzičasom zomrel. Trnka práve pre reportáže TV JOJ o tomto prípade podal vlani trestné oznámenie pre ohováranie a pre porušenie telekomunikačného tajomstva, polícia ho však zamietla ako nedôvodné, uvádza v závere portál noviny.sk.

CELÁ NAHRÁVKA Kočner - Trnka + vyjadrenie Penty
15 | 10 | 2019 | René Skalný