Imunitný systém si s Covid-19 poradí. Naši politici však nie (Angela Rasmussen)
16 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Angely Rasmussenovej (The Guardian)


Psychologický dopad vírusu je hlboký, ale nič nenasvedčuje tomu, že jeho fyzické účinky nemožno prekonať.


Objavilo sa veľa protichodných informácií o imunitnej reakcii, ktorá sa vyvíja u pacientov, ktorí sa zotavili z Covid-19. Nedávna štúdia vo Veľkej Británii preukázala pokles protilátok u viac ako 350 000 ľudí, čo viedlo k novinám, že imunita rýchlo klesá iba niekoľko mesiacov po infekcii.




Na druhý deň dospela iná štúdia k opačnému záveru - u viac ako 30 000 pacientov v New Yorku väčšina preukázala vysoké hladiny IgG protilátok, čo sú typy protilátok, ktoré typicky neutralizujú Sars-Cov-2, vírus, ktorý spôsobuje Covid- 19. Je to samozrejme veľmi mätúce. Je Sars-Cov-2 supermocný vírus, ktorý dokáže narušiť imunitný systém, ktorý nás tak účinne chráni proti mnohým ďalším patogénom? Môžu ľudia, ktorí sa zotavili z Covid-19 očakávať, že budú alebo nebudú mať dlhodobú ochrannú imunitu?


Dobrá správa je, že je nepravdepodobné, že by sme boli opakovane infikovaní Sars-Cov-2, kým nás všetkých nakoniec nevymažú. Väčšina dôkazov u pacientov s Covid-19 a aj u pokusov na zvieratách ukazuje, že imunitná odpoveď na to je pre akútnu vírusovú infekciu úplne typická. Telo spočiatku zvyšuje vysoké hladiny IgG protilátok, ale po odstránení infekcie tieto protilátky klesnú na základnú hladinu, ktorá môže byť pod hranicou detekcie niektorých sérologických testov.


Matovič trvá na komunitnom testovaní, alebo lockdowne
Celoplošné testovanie na COVID-19 vyvolalo medzi Slovákmi veľa emócii. Nech si však hovorí kto chce čo chce, počet pozitívnych po opatreniach po nich klesol, tvrdí Matovič. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Protilátky produkujú B-bunky, špecializovaný typ imunitných buniek, ktoré rozpoznávajú špecifický antigén alebo vírusový cieľ. Keď dôjde k odstráneniu infekcie, B-bunky produkujúce protilátky sa premenia z plazmatických buniek, ktoré sa špecializujú na odčerpávanie veľkého množstva protilátok špecifických pre Sars-Cov-2, na pamäťové B-bunky. Tieto bunky produkujú nižšie hladiny IgG protilátky; ale je dôležité, že v tele pretrvávajú roky. Ak sú znovu vystavení pôsobeniu Sars-Cov-2, rýchlo sa prevedú na plazmatické bunky a znova začnú produkovať vysoké hladiny protilátok.


Nič nenasvedčuje tomu, že by si väčšina pacientov s Covid-19 nevyvíjala imunitnú pamäť a zvieratá experimentálne infikované Sars-Cov-2 sú chránené pred opätovným napadnutím vysokými dávkami vírusu. Väčšina ľudí, ktorí sa zotavia z Covid-19, má detekovateľné neutralizačné protilátky mesiace po infekcii.


To naznačuje, že infekcia Sars-Cov-2 produkuje imunitnú odpoveď, ktorá je ochranná, minimálne po dobu niekoľkých mesiacov. Na určenie toho, ako dlho trvá táto ochrana, nám, bohužiaľ, nezostáva nič iné, ako čakať. Sars-Cov-2 cirkuluje v ľudskej populácii menej ako rok a neexistuje iný spôsob, ako študovať imunitnú odolnosť, ako čakať a sledovať.


Veľký prehľad opatrení, na čo sa musíte pripraviť a čo by ste mali vedieť
Obmedzenia odborníkov na spomalenie šírenia koronavírusu zrejme zabrali, a tak vláda rozhodla, že svojím občanom predsa len čo-to povolí. Viete čo to bude a čo vás tam čaká? Nie? Potom si pozrite tento veľký prehľad. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Je zaujímavé, že niektorí ľudia, ktorí nikdy nemali Covid-19, majú pamäťové T-bunky z predošlých infekcií koronavírusom, ktoré reagovali skrížene so Sars-Cov-2, čo naznačuje, že v populácii môže existovať určitá ochrana. Je dôležité poznamenať, že úloha T-buniek pri ochrane pred Sars-Cov-2 nie je známa a jedná sa o aktívnu oblasť výskumu. Je nepravdepodobné, že samotné T-bunky poskytnú úplnú imunitnú ochranu, sú však kľúčovým prispievateľom k imunitnej pamäti a ilustrujú, že samotné hladiny protilátok nevypovedajú o protektívnej imunite.


„Vládnu nám diletanti!“ netají sa politológ
Na premiéra, ale aj na jeho kabinet sa už dvíha vlna nevôle ľudí, ktorým sa nepáči ich vládnutie, respektíve nielen to, ako zvládajú koronakrízu, ale i to, ako sa k sebe za ostatné dni a týždne správajú. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Odpovede týchto buniek ďalej zdôrazňujú, že Sars-Cov-2 nie je anomálny vírus schopný zázračných činov imunitného úniku. Sars-Cov-2 môže určite potlačiť niektoré antivírusové reakcie, čo je pravdepodobne spôsob, akým u niektorých ľudí spôsobuje závažný Covid-19, ale nie je nezraniteľný pre našu imunitnú obranu.


Aj keď boli hlásené prípady reinfekcie, v súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by to bolo bežné. Je tiež možné, že reinfekcia u ľudí s čiastočnou imunitou môže mať za následok miernejšie ochorenie, aj keď to je stále netestovaná hypotéza. Je potrebné vykonať ďalší výskum reinfekcie, aby sme pochopili, čo je bežné, ale nemali by sme to považovať za dôkaz toho, že imunita je zbytočná a že neexistuje nádej na zabránenie Sars-Cov-2 v budúcnosti.


Naopak, v štúdiách na zvieratách a v klinických štúdiách existujú sľubné zistenia, že kandidátske vakcíny vyvolávajú hladiny protilátok ekvivalentné zotavujúcim sa pacientom s najvyššou úrovňou protilátok a tieto protilátky pretrvávajú. To platí pre vakcínu Pfizer, ktorá bola nedávno ohlásená ako ochranná proti symptomatickým prípadom Covid-19 po predbežnej analýze údajov z fázy 3. To naznačuje, že vakcíny môžu poskytovať účinnejšiu a trvalejšiu ochranu ako prirodzená infekcia.


Vedci: Covid-19 bol v Európe dávno pred oficiálnym začiatkom pandémie
16 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Naše hľadanie funkčnej imunity voči Sars-Cov-2 je viac psychologické ako biologické. Ak chcete vysvetliť rozsiahly prenos a smrť, či chronické oslabujúce ochorenie, ktoré sa vyskytlo u mnohých pacientov s Covid-19 (ktorí infekciu odstránili, ale už sa z nej nedostali), je lákavé myslieť si, že vírus je jedinečný patogén, s ktorým sme sa doteraz nestretli.


V skutočnosti nás, na nedostatku dôkazov založené stratégie v oblasti verejného zdravia dostali tam, kde sme dnes v USA, Veľkej Británii a väčšine zvyšku Európy. Náš imunitný systém reaguje na tento vírus väčšinou tak, ako by sme očakávali; sú to naši politici, ktorých reakcie zlyhali.


Angela Rasmussen je virologičkou v spoločnosťou Georgetown Center for Global Health Science and Security


Lockdown zabíja. Hrôzostrašné zvýšenie úmrtí na domáce násilie
16 | 11 | 2020 | Diana Zaťková